Annons:

Kommunen ger stöd åt ALV – vill att de ska få ta över

ALV vill ta över Mellangården i Bullerbyn. Det tycker kommunen att de ska få. Foto: ALV

Kommunen ger stöd åt ALV – vill att de ska få ta över

Vimmerby kommun vill gärna att Astrid Lindgrens Värld ska ta över Mellangården i Bullerbyn. Det har kommunstyrelsen meddelat i ett yttrande till Länsstyrelsen i Östergötland.
– Vi tycker att det är en kulturell angelägenhet, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Fastigheten som ligger i Sevedstorp utanför Pelarne var inspelningsplats för filmatiseringen av Astrid Lindgrens älskade karaktärer i "Barnen i Bullerbyn". Astrid Lindgrens far, Samuel August, växte delvis upp på gården. 

Astrid Lindgrens Värld, som ägs av Astrid Lindgrens arvingar, har visat intresse för att ta över fastigheten, som tillfallit Allmänna Arvsfonden. ALV har ansökt till Kammarkollegiet att få överta fastigheten med tanke på dess kulturhistoriska betydelse. Det ger Vimmerby kommun grönt ljus för i ett yttrande till Länsstyrelsen i Östergötland, som hanterar frågan. 

– Vi ser gärna det. Vi har fått frågan om det är en kulturell angelägenhet och det tycker vi, det finns definitivt ett kulturellt värde i det, säger Helen Nilsson (S).

ALV har uttryckt att det finns tankar på att göra om Mellangården så som den var när Samuel August bodde där.

– Det ser vi positivt på och det vore bra om Astrid Lindgrens Värld får ta över. ALV tar ett stort ansvar både kulturellt och för utvecklingen av besöksnäringen i kommunen, säger Tomas Peterson (M).

Kommunstyrelsen var enig i beslutet att stödja ALV.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt