Annons:

  • Tävlingen väckte läslust bland femteklassarna:

    Femteklassarna på Vimarskolan har tävlat i läsning den här terminen. "Syftet är att öka läslusten", säger läraren Pernilla Fröberg. Foto: Simon Henriksson

  • Tävlingen väckte läslust bland femteklassarna:

    Lujain Othman, Moa Johansson och Aseel Darwish läste mest och kommer fortsätta läsa i större utsträckning än tidigare. Foto: Simon Henriksson

Tävlingen väckte läslust bland femteklassarna: "Känns som man hamnar i berättelsen"

Lärarna initierade en tävling mellan femteklassarna på Vimarskolan. Fram till höstlovet skulle eleverna läsa mer böcker och målet var att alla elever skulle läsa minst tre.
– När man läser böcker är det som att man själv är med i äventyret, säger Aseel Darwish, som läst ett 25-tal böcker.

Annons:

Att väcka barns läslust är en fråga som ofta står i fokus. Läraren Pernilla Fröberg och hennes kollegor i årskurs fem på Vimarskolan drog därför igång en lästävling inför höstlovet.

De tre olika klasserna tävlade mot varandra och det önskade syftet uppfylldes verkligen. Läslusten verkar verkligen ha ökat bland eleverna. Lujain Othman, Aseel Darwish och Moa Johansson var de tre elever som läste mest i de olika klasserna. 

Sammanlagt har femteklassarna läst cirka 320 böcker och 5A läste flest.

– Tävlingen har gått ut på vilken klass som kunnat läsa flest böcker under den här terminen. Målet har varit att varje elev skulle läsa tre böcker var. Tävlingen har gått bra, säger Aseel Darwish, som själv läst ett 25-tal böcker.

Hur har ni hunnit läsa så mycket?

– Man har försökt läsa varje dag, även utanför skoltid. 

Läst Harry Potter

Vad eleverna har läst har varierat. Lassemajas detektivbyrå har gått hem hos de flesta, men en del har läst skräck och någon har läst Harry Potter. 

Eleverna har sedan fått göra recensioner efter varje utläst bok och man har bildat ett pärlband i de olika klasserna av alla böcker.

– Syftet har varit att öka läslusten, men även förbättra ordförståelsen. Är det ett ord man inte förstår så ska man fråga vad det betyder. Eleverna har läst både i skolan och hemma, så böckerna har varit mycket i väskan, säger läraren Pernilla Fröberg. 

Hon upplever att intresset för att läsa verkligen har ökat. 

– Eleverna har varit fantastiskt duktiga och som belöning nu inför höstlovet ska vi titta på en film och så blir det popcorn. Vi firar den här framgången nu kan man säga. 

Läst minst tre böcker

Totalt är det 70 elever som går i femman på Vimarskolan. I princip alla har läst minst tre böcker. 

– Vi har fått alla att läsa och det var själva syftet med tävlingen, så det är vi jättenöjda med. 

Lujain Othman, Aseel Darwish och Moa Johansson har stuckit ut lite extra. Trion är också överens om att de kommer fortsätta läsa böcker i större utsträckning framöver. 

– Syftet har varit att uppmuntra oss till läsning och genom tävlingen få motivation till att läsa, säger de tre eleverna. 

Varför är det viktigt att läsa böcker?

– Man bygger upp sin fantasi. När jag löser böcker är jag med i äventyret känns det som, berättar Aseel Darwish.

– Det blir tyst runt om mig och då känns det som att man själv hamnar i berättelsen. Det blir mer spännande, säger Moa Johansson.

Bland annat har Vimmerby Bokhandel sponsrat med böcker till tävlingen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt