Annons:

Företag inom turistnäringen krävs på förbättringar av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket vill att ett turismföretag i Vimmerby förbättrar sitt kvalitetsarbete. Foto: Pressbild

Företag inom turistnäringen krävs på förbättringar av Arbetsmiljöverket

Ett företag inom turistnäringen i Vimmerby kommun krävs på förbättringar gällande arbetsmiljön. Annars riskerar verksamheten ett föreläggande eller ett förbud av Arbetsmiljöverket.

Annons:

Det var i slutet av augusti som verksamhetens arbetsmiljöarbete inspekterades av Arbetsmiljöverket.

"Vid inspektionen såg vi en del som fungerade bra, men vi hittade också en del som ni behöver förbättra", skriver Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande till företaget. 

Ska förbättra rutinerna

Arbetsmiljöverket menar att det finns en brist i rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete hos företaget. Nu ställs krav på företaget att redovisa hur de rent praktiskt ska arbeta med det systematiska arbetsmiljöarbetet. 

Arbetsmiljöverket skriver att följande ska ingå i rutinerna:

* Hur arbetsmiljön regelbundet undersöks, till exempel genom skyddsronder, arbetsplatsträffar och medarbetarsamtal, samt vilka verktyg som finns som stöd för detta.

* Genomföra riskbedömningar och upprätta handlingsplaner för de åtgärder som inte kan vidtas omgående. 

* Rutiner för tillbudsrapporteringar samt utredning av dessa. 

* Uppföljning av att genomförda åtgärder gett önskad effekt. 

Ska dokumetera åtgärder

Arbetsmiljöverket skriver vidare att "ni har inte tillräckligt undersökt arbetsförhållandena i er verksamhet och gjort skriftliga riskbedömningar beträffande alla de faktorer som påverkar er arbetsmiljö".

Kravet från Arbetsmiljöverket är att företaget regelbundet ska undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetet. Undersökningen ska gälla alla faktorer som påverkar arbetsmiljön, såsom fysiska, organisatoriska och sociala förhållanden, skriver verket. 

Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och av riskbedömningen ska det framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga eller inte. 

Arbetsmiljöverket skriver vidare: "Ni ska i en skriftlig handlingsplan dokumentera de åtgärder som ni – utifrån de undersökningar och riskbedömningar av er arbetsmiljö som ni har genomfört – anser behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall och som ni inte genomför omedelbart. I handlingsplanen ska ni ange när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att de genomförs. Ni ska kontrollera att genomförda åtgärder haft avsedd effekt".

Senast den 29 november ska företaget ha svarat Arbetsmiljöverket. Åtgärdas inte bristerna kan Arbetsmiljöverket besluta om ett föreläggande med vite eller förbud mot verksamheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt