Annons:

Högsäsongen är här – Postnord varnar för bedrägerivåg

I morgon, när Singles Day infaller, inleds traditionellt sett julhandelns e-handelsboom – och med den riskerar bedrägerierna öka varnar Postnord. Foto: Bildbyrån

Högsäsongen är här – Postnord varnar för bedrägerivåg

Postnord uppmanar till extra vaksamhet. Singles Day, som äger rum den 11 november, inleder traditionellt sett julhandelns e-handelsboom – det är en tid när också bedrägerivågen riskerar öka.

Annons:

Singles Day brukar vanligtvis e-handelns högsäsong dra igång. I spåren av det ökar också risken för bedrägerier. Postnord uppger att det finns bedragare som felaktigt påstår sig representera Postnord eller andra logistikföretag och skickar ut falska leveransmeddelanden via sms och e-post. I hopp om att så många som möjligt ska gå på bluffen. 

Det fick företaget att gå ut med en varning under fredagen, i vilket man uppmanar alla e-handlande konsumenter till extra vaksamhet.

– På Postnord tar vi kundens säkerhet på största allvar. Att skydda integritet och förebygga bedrägerier är en ständig utmaning, speciellt när bedragarna kontinuerligt finjusterar sina metoder”, säger säkerhetschef Alexis Larsson i ett pressmeddelande.

”Mest effektiva skyddet”

Postnord kan inte stoppa alla bedrägeriförsök, men säger sig ständigt sträva efter att stärka kunders förmåga att själva upptäcka dem. Att vara välinformerad, kritisk och ha en sund skepsis är det mest effektiva skyddet Postnord säger sig kunna erbjuda.

– E-handel ska vara enkel och säker. Men med den bekvämlighet som e-handel erbjuder, följer också vissa risker. Bedragare använder falska länkar och meddelanden för att lura konsumenter. Det är därför viktigt att vara vaksam och skeptisk mot okända länkar. Vid den minsta tveksamhet, bör man verifiera avsändaren genom att kontakta företagets kundservice, säger Alexis Larsson vidare i pressmeddelandet.

Fakta

Så undviker du att bli lurad:

  • Var vaksam med mejl och sms som verkar komma från Postnord. Vi skickar vanligtvis inte meddelanden med länkar till betalsidor. Det enda undantaget är när du tar emot försändelser utifrån EU som kan kräva betalning av moms och tull, varvid länkarna pekar till postnord.com eller postnord.se.
  • Använd Postnords app för att säkert se alla meddelanden direkt från oss, vilket eliminerar risken för bedrägerier via oauktoriserade meddelanden.
  • Innan du klickar på en länk, kontrollera alltid noggrant dess destination. Om du är det minsta osäker på ett meddelandes äkthet, kontakta vår Kundservice för bekräftelse.
  • Undvik att klicka på länkar i meddelanden om du är osäker på vart de leder och öppna inga bilagor.
  • Svara inte på meddelanden som du misstänker är bluffar. Om du inte väntar på något paket från utlandet och får ett misstänkt meddelande, är det troligtvis en bluff.
  • Var kritisk till det du ser: granska logotypen, stavfel, konstiga formuleringar och avsändarens e-postadress för att bedöma meddelandets legitimitet.
  • Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, som att få elektronik helt gratis, är det sannolikt en bluff.
  • Ge aldrig ut personliga uppgifter såsom lösenord, kortnummer eller BankID-uppgifter.
  • Om du tror att du har blivit utsatt för bedrägeri, agera direkt. Spärra ditt bankkort, byt lösenord och kontakta polisen utan dröjsmål.

Tecken på att en webbshop kan vara oseriös:

  • Produktnamn har märkliga eller felaktiga översättningar.
  • Priserna är ovanligt låga jämfört med marknadsvärdet.
  • Det finns ingen svensk kontaktinformation tillgänglig, såsom adress eller telefonnummer.
    Källa: Postnord

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt