Annons:

  • Temadag kring rätten att leva det liv man vill – Tant Henrik på besök i Vimmerby

    Vimmerby folkhögskolas temadag om social hållbarhet föll väl ut. Tant Henrik, en del av teatersällskapet "Bland drakar och dragqueens" höll i en av tre workshops. Foto: Privat

  • Temadag kring rätten att leva det liv man vill – Tant Henrik på besök i Vimmerby

    Tant Henrik flankeras av Sandra Sjöblom och Jeanette Frejd Zeylon, lärare på Vimmerby folkhögskola. Foto: Privat

Temadag kring rätten att leva det liv man vill – Tant Henrik på besök i Vimmerby

Vimmerby folkhögskola har anordnat en temadag kopplat till social hållbarhet, hälsa och rätten att leva det liv man vill. Tant Henrik, en av artisterna från teatersällskapet ”Bland drakar och dragqueens”, höll i en av tre workshops. 

Annons:

Alla elever och all personal på Vimmerby folkhögskola deltog på onsdagens temadag med fokus på social hållbarhet.

– Vi på skolan jobbar mycket med ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet och har under detta läsår satsat på social hållbarhet. Det är kopplat till hälsa, att alla ska må bra och att man ska få leva det liv man vill och bli tolererad och respekterad för sina livsval. Den här dagen är ett inslag i att man ska kunna få se olika sätt att leva, säger Jeanette Frejd Zeylon, lärare på Vimmerby folkhögskola. 

Tant Henrik gästade Vimmerby

Deltagarna delades in i tre grupper som besökte tre workshops under dagen. Den glittriga dragshowstjärnan Tant Henrik från ”Bland drakar och dragqueens” höll i en deltagande dragshow. 

– Jag förklarar vem jag är och berättar om min historia och informerar om vad drag är. Det handlar om förvandling, glitter, glamour och stora uttryck. Alla deltagare fick hitta på sitt eget artistnamn följt av att vi gick igenom tips på smink och tips på hur man kan tänka med kostym. Allt är i relation till att det ska vara jäkligt kul. Det handlar inte om att alla ska lära sig och göra en perfekt sminkning. Vi hade en catwalk och avslutade med en koreografi, säger Henrik Johansson vars artistnamn är Tant Henrik. 

Tant Henrik har hållit på med drag i 15 år och är sedan sju år tillbaka en del av dragshow-teatersällskapet ”Bland drakar och dragqueens”. 

– Jag älskar att klä ut mig och gå på maskerad. Jag är glad för att jag får hålla på med det i vuxen ålder. Det är alltid roligt att komma till mindre städer. Personerna kommer från olika program och det var roligt med den avslutande frågestunden som innehöll en massa olika frågor, säger Tant Henrik. 

Workshops om att våga låta

Den andra workshopen handlade om att våga låta – sång som hälsofrämjande aktivitet. Karin Petersson och Sara Danheden, sångpedagoger på Högalids folkhögskola, ledde workshopen som gick ut på att våga låta tillsammans genom lättsamma sångövningar och låtar. 

SVT-dokumentären ”Danmarks yngsta dragqueen”, som handlar om tolvårige Jeppe som drömmer om att bli professionell dragartist, var den tredje workshopen. 

– Deltagarna gillade att de fick ta del av barn- och föräldraperspektivet. Vi fick så fina reflektioner från deltagarna efteråt. De vill ha flera sådana dagar och sa att det är viktigt att utmana normerna. De gillade frågestunden med Tant Henrik där det blev så tydligt att detta inte handlar om sexualitet eller något annat, bara om show och att få vara den man är. Det är så himla viktigt, säger läraren Jeanette Frejd Zeylon. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt