Annons:

Länet ligger över snittet vad gäller bostadsbränder – tips som kan motverka brand i jul

Länsförsäkringar går ut med tips på hur man kan skydda sig mot bränder under jul och nyår som är en tid fylld av ljus och värme. Foto: MostPhotos

Länet ligger över snittet vad gäller bostadsbränder – tips som kan motverka brand i jul

December är en månad när risken för bränder i hemmet ökar. Länsförsäkringar tipsar hur du kan leva tryggt och mer brandsäkert då Kalmar län ligger över rikssnittet vad gäller bostadsbränder. 

Annons:

Årets brandfarligaste säsong är här med lussebak, levande ljus och eldning i öppna spisen

Länsförsäkringar pekar på att det är extra viktigt att brandsäkra hemmet. Statistik från företagets hållbarhetsdatabas visar dessutom att Kalmar län har fler bostadsbränder än genomsnittet i hela Sverige. Flest bostadsbränder sker i Högsby, Hultsfred och Emmaboda om man tittar på siffror från de senaste tio åren. 

Flera tips för att minska brandrisken i jul

Så här under vintern kan man tro att bortglömda ljus är den vanligaste brandorsaken men faktum är att flest bostadsbränder startar på spisen, oavsett tid på året. Det kan handla om att man glömmer mat på spisen eller råkar få igång en platta av misstag, går iväg från köket och börjar med någon annan syssla. 

”Ett bra tips är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Sen är det jätteviktigt att man har en brandvarnare, brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket. Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart”, säger Magnus Larsson, skadeförebyggare på LF Kalmar, i ett pressmeddelande. 

Viktigt att tänka på är bland annat att ha en fungerande brandvarnare hemma för att minska konsekvensen av bränder. Det är också viktigt att testa den regelbundet och byta batterier när det behövs. 

Andra tips från Länsförsäkringar är att aldrig lämna mat på spisen eller i ugnen utan uppsikt, aldrig lämna levande ljus utan uppsikt och se till så ljusen inte står nära annat som kan fatta eld. Använd stenar, sand eller glas och inte mossa och trä vid dekorering av adventsljusstakar, se till att julgransbelysning och annan elektronik är i bra skick när du plockar fram det ur förrådet och elda med ren och torr ved.

Fakta

Genomsnittligt antal bränder i bostäder 2011-2021 räknat per 1 000 invånare 

Borgholm

0,93

Emmaboda

1,12

Hultsfred

1,15

Högsby

1,42

Kalmar

0,51

Mönsterås

0,80

Mörbylånga

0,50

Nybro

0,96

Oskarshamn

0,75

Torsås

0,84

Vimmerby

0,90

Västervik

0,69

Hela Sverige         

0,72

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt