Annons:

Kommunen börjar arbeta efter ny modell – ska upptäcka ungdomar i riskzon

Krister Ström blir koordinator för SSFP. På bilden ses även folkhälsosamordnarna Sofia Boll och Anders Degerman. Foto: Pressbild

Kommunen börjar arbeta efter ny modell – ska upptäcka ungdomar i riskzon

Efter årsskiftet börjar kommunen arbeta enligt en ny modell. Syftet är att det förebyggande och trygghetsskapande arbetet riktat mot barn och ungdomar ska utvecklas i Vimmerby. 

Annons:

Den nya modellen kommunen ska arbeta med, som heter SSPF, är en etablerad samverkansmodell där skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet samarbetar. 

Syftet med modellen är att tidigt upptäcka ungdomar i riskzon för kriminalitet, missbruk eller annat riskbeteende för att snabbt kunna erbjuda olika insatser.

– Vi har goda förutsättningar genom att vi redan har ett bra samarbete mellan socialtjänst, skola och polis i kommunen. Det här blir en vidareutveckling av det, säger folkhälsosamordnaren Anders Degerman i ett pressmeddelande.

Bygger på frivillighet

Modellen bygger på att vårdnadshavare skriftligen godkänner att anställda inom skola, socialtjänst och polis får bryta sekretessen mellan myndigheterna och prata öppet om barnet. 

– Hela modellen bygger på frivillighet, säger folkhälsosamordnaren Sofia Bohl. 

För att få stöd genom SSPF behöver antingen en vårdnadshavare, barnet själv eller någon vuxen från samverkansparterna ta kontakt med kommunens SSPF-koordinator. Det kan exempelvis vara personal från skolan, fritidsverksamheten eller polisen. 

Koordinatorn sätter sedan ihop en arbetsgrupp med personer som träffas för att skapa en lägesbild av situationen och göra en plan kring barnet. Vilka insatser som sätts in anpassas efter barnets behov och situation.

– Vilka som ingår i arbetsgruppen kan variera, men det handlar om personer som är viktiga för barnet. Det kan exempelvis vara någon från områdespolisen, en ungdomsledare, skolkurator, lärare eller kanske BUP-kontakt, säger Sofia Bohl. 

Ström får rollen

Fokus i insatserna ska vara att förstärka det som är positivt och som fungerar bra kring individen. Målet är att barnet ska må bra, ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger. 

Startskottet för arbetet sker vid årsskiftet och det finns en tilltänkt styrgrupp och arbetsgrupp. Krister Ström, familjebehandlare på familjeteamet, kommer att ha rollen som koordinator.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt