Annons:

Nätverksträff anordnas i Vimmerby – barns mående står i fokus

Sofia Bohl Folckner är folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun. Foto: Privat

Nätverksträff anordnas i Vimmerby – barns mående står i fokus

Den 24 oktober arrangerar Bris en nätverksträff i Vimmerby. Ett 80-tal yrkesverksamma samlas för att ta del av föreläsningar och delta i samtal om hur man kan stärka barns mående.

Annons:

Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. I Bris stödlinje märks problemet tydligt och under 2022 hade Bris mer än 44 000 kurativa samtal med barn. I hälften av samtalen var det psykisk ohälsa som var orsaken till att barnet kontaktade Bris. Så pass mycket som vart tionde samtal handlade om tankar om att inte orka leva längre. 

På tisdag kommer Bris till Vimmerby för att hålla i en nätverksträff för att tillsammans med vuxna som möter barn diskutera vikten av stöd och vård, och hur man gemensamt kan arbeta för att stärka barns mående. 

Under dagen kommer Bris socionom Terese Ahlstedt att presentera vad barn berättar när de kontaktar Bris, hur de beskriver sitt mående och vad man kan lära från det för personal inom BUP, familjeteam och barn- och ungdomshälsan med mera.

– Det kommer ett 80-tal personer, både härifrån och från närliggande kommuner. Det är jätteroligt att det är så många som är intresserade, säger Sofia Bohl Folckner, som är folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun. 

Utställning visas upp

I samband med Bris-träffen kommer Sofia Bohl Folckner berätta om ett projekt om psykisk ohälsa som gjorts i samverkan med ungdomsambassadörerna i Vimmerby. Kommunen får då chansen att ställa ut de bilder om psykisk ohälsa som unga själv tagit fram inom projekt.

– Vår utställning är ett svar på den undersökning som gjorts av våra ungdomsambassadörer. Vi har satt ihop det utifrån det som kom fram och det handlar bland annat om vad som får oss att må bra och vad man själv kan göra. Vissa områden inom den mentala tallriksmodellen pratar vi mer om och då är det framför allt stress, ångest och oro, hur märker man vad som gör en ledsen eller nedstämd och hur påverkar sociala medier. Hjälp till självhjälp går det ut mycket på, säger Sofia Bohl Folckner.

På sikt är målet att skolklasser ska få ta del av utställningen. 

– Visionen är att bjuda hit skolklasser för att titta på vad man kan göra för att må bättre. De grundläggande behoven finns ju där med sömn, att röra på sig, ha sociala kontakter, men det man sällan pratar om är att man behöver chilltid. Det handlar om att få tid till att ägna sig åt det som det är kul, oavsett om det är gaming eller piano. Om bara någon blir hjälpt av det här så är jag nöjd, för då har det hjälpt minst en och det är en bra början.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt