Annons:

De vill inspirera andra – satsar på Poetry slamtävling i länet

Kalmar Län får en egen Poetry slam-tävling. Tess Rikardsson och Annie Olsson arrangerar deltävlingar i fyra kommuner. Bilden tv är från när Tess vann Nordiska mästerskapet i Lillehammer 2022. Foto: Privat

De vill inspirera andra – satsar på Poetry slamtävling i länet

Hon är själv nordisk mästare i konstformen. Nu vill Tess Rikardsson från Hultsfred och Annie Olsson från Nybro öka intresset för poesi genom att arrangera en Poetry slam-tävling i länet, med chans att ta sig till SM.

Annons:

Det är första gången någonsin en sådan här tävling arrangeras i Kalmar län. Fyra deltävlingar är inbokade, i Hultsfred, Vimmerby, Kalmar och Nybro. Två från varje deltävling går vidare till länsfinalen, där de fyra med högst poäng blir regionens representanter i SM.

Bakom satsningen står Annie Olsson, 22, från Nybro och Tess Rikardsson, 28, från Hultsfred som för övrigt kan stoltsera med titeln Nordisk mästare i Poetry slam, som hon tog hem 2022.

Varför behövs en sådan här tävling i Kalmar län, tycker ni?

– Både jag och Annie har tävlat i Jönköpings län tidigare, så vi har behövt åka en bit för att ta del av det. Det är en rolig tävling och vi har lärt känna många med liknande intresse, så vi tycker det är ett kul sätt att låta poesin ta en större plats. Vi vill helt enkelt inspirera andra i Kalmar län, vi tycker att det saknats här, säger Tess Rikardsson, som har en projekttjänst på Vimmerby bibliotek sedan ett år tillbaka för att driva en litterär hub för unga. 

Ett sätt att få uttrycka sig

Tess Rikardsson upptäckte själv poetry slam när hon gick på gymnasiet. Då såg hon en tjej som framförde sin poesi på en talangtävling. För henne har det varit ett sätt att få uttrycka sig och att få ta lite plats. Nu tävlar dock varken hon eller Annie Olsson, utan de är konferencierer.

– Poetry slam är ett sätt att nå ut med poesi till folk som kanske inte hade tagit del av poesi annars, säger hon och återkommer till ambitionen att inspirera andra.

– Vem som helst kan vara med och tävla, ung som gammal, de som har skrivit dikter länge eller bara vill testa något nytt, säger hon och förklarar att Poetry slam är en tävling i estradpoesi där poeten har tre minuter på sig att framföra sitt verk utan rekvisita och andra effekter. Dikterna ska vara originalverk poeten skrivit själv och de bedöms av jurygrupper som valts ut bland publiken.

Vad tror du om intresset?

– Vi har inte gått ut med så mycket information än, bara på ett Instagramkonto och på hemsidan. Vi har fått in några anmälningar, tre i Hultsfred och två i Vimmerby, totalt knappt tio i länet.

Projektet stöds av Litteraturnod Vimmerby.

Fakta

Poetry slam Kalmar län

Kval 1: Hultsfreds bibliotek 7 mars

Kval 2: Kalmar bibliotek, 12 mars

Kval 3: Nybro Folkets Hus 20 mars

Kval 4: Vimmerby bibliotek 21 mars

Från varje deltävling går två poeter vidare till länsfinalen på Kalmar teater den 13 april. De fyra poeter som får högst poäng där medverkar sedan på riksfinalen i Malmö i juni.

Källa: Litteraturnod Vimmerby

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt