Annons:

Oklart hur många tjänster som försvinner i grundskolan:

Ola Karlsson är skolchef i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Oklart hur många tjänster som försvinner i grundskolan: "Jobbiga processer"

Beslutet från förra sommaren, att reducera förskole- och skolpengen, kommer få konsekvenser inför höstterminen. Men exakt hur många tjänster som försvinner är oklart.
– Vi är inne i fackliga förhandlingar om övertalighet, säger skolchefen Ola Karlsson.

Annons:

Redan i samband med beslutet från i maj 2023 om att minska förskolepengen med två miljoner kronor och grundskolepengen med fyra miljoner kronor uttrycke AL:s högstadierektor, Josephine Svensson, en oro för vad det skulle innebära. 

Att hon skulle behöva säga upp personal var redan tydligt. Nu befarar hon ytterligare neddragningar med tanke på att småskolorna blev klar.

Just nu pågår fackliga förhandlingar om uppsägningar av personal efter att skolorna får mindre pengar inför höstterminen. 

– Det är utifrån beslutet i handlingsplanen i maj, med reducerad förskole- och grundskolepeng, som ger en övertalighet på vissa förskolor och skolor. Vi är inne i den här processen med fackliga förhandlingar och jag kan inte uttala mig om det, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i kommunen. 

Hur nära är ni att vara klara med förhandlingarna?

– Det är svårt att säga. Vissa gånger kan man vara överens efter två förhandlingar, ibland tar det flera. Vi hade ett möte i förra veckan och har ett till veckan som kommer. Om vi kan blir klara då kan jag inte svara på. 

Oklart hur många tjänster som berörs

Det här gör att det nu inte går att säga hur många tjänster som försvinner från skolans värld och inte heller på vilka enheter. Josephine Svensson sa i vår intervju att hon upplever att det kommer bli omfattande. 

– Det vi nu ser är en konsekvens av tidigare beslut som fattats. Den processen hade skett oavsett vilket beslut nämnden tagit nyligen. Hur det blir framåt kan jag inte sia om. Budgetprocessen för 2025 är inte färdig ännu och vi vet inte hur våra ramar kommer se ut. 

Men Ola Karlsson säger att det självklart rör sig om jobbiga processer.

– Det påverkar alla berörda och alla kollegor på skolor och förskolor. Det skapar oro och så är det i de här processerna. Jag har respekt och förståelse för det, men vi har ett resultat med underskott och det måste hanteras. 

Är du rädd eller orolig för konsekvenserna det kan ge för barn och unga?

– Klart jag är orolig för konsekvenser, men det är inget jag vet ännu. Det är upp till politiken att fatta beslut och när man inte vet vad det innebär så ger det en oro genom hela organisationen. 

Kommer det här slå brett?

– Jag kan inte uttala mig om det eftersom det är fackliga förhandlingar som pågår. Jag vill också betona att vi ska vara så pass ärliga och öppna med att åtgärderna vi gör nu också har att göra med att vi har färre barn och elever. Vi får mindre pengar för att vi har färre elever och med samma antal enheter är det en utmaning.

Rektor slutar

I veckan avslöjades nyheten att Torbjörn Sandberg, rektor för tre grundskolor i kommunen, har sagt upp sig. 

– Det är en sorg när en duktig och kompetent medarbetare slutar, men jag tycker att man ska följa sina övertygelser. Har han andra så ska han följa dem, men det är ledsamt att tappa duktiga medarbetare. 

Hur ser du på skälen som han anger?

– Det är hans skäl och får stå för honom.

Befarar du att fler kommer följa i hans fotspår?

– Det hoppas jag inte att fler kommer göra och det är inget jag har indikationer på nu. Jag är otroligt stolt över de personer vi har som jobbar som rektorer. De gör ett fruktansvärt gott jobb med stort engagemang och vilja. Det gäller oavsett vilken förskola eller skola det gäller och inbegriper självklart all vår personal. De är jätteviktiga och jag är oerhört stolt över deras arbete. I och med det är jag självklart orolig för att fler ska lämna. 

Tillfällig lösning

När en ny rektor kan presenteras är något oklart.

– Vi vet att rekryteringsproceser alltid tar tid och jag tror inte vi hinner få en fast rektor innan Torbjörn slutar. Nu ligger i stället fokus på att hitta en tillfällig lösning fram till sommaren och därefter kommer vi jobba med rekrytering efter sommaren. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt