Annons:

SÅ MÅNGA TJÄNSTER FÖRSVINNER – HÄR ÄR ENHETERNA SOM BERÖRS

Ola Karlsson är barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

SÅ MÅNGA TJÄNSTER FÖRSVINNER – HÄR ÄR ENHETERNA SOM BERÖRS

Nu står det klart hur många tjänster som försvinner inom förskolan och grundskolan. Totalt rör det sig om 25,5 heltidstjänster.
– Det är klart det kommer bli kännbart, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Det har varit tider av oro och spekulation. Nu står det klart exakt hur många tjänster som anses vara övertaliga inom förskolan och skolans värld i Vimmerby kommun. 

Bakgrunden är nämndens beslut om en handlingsplan i maj 2023. Då togs också beslut om att minska förskolepengen med två miljoner kronor och elevpengen i grundskolan med fyra miljoner kronor.

– Har man ett prognostiserat underskott vid tertial ett, som det var 2023, så ska nämnden besluta om en handlingsplan med åtgärder för att minska kostnader. Det är kostnader som överstiger budgetramarna och då togs beslut om att minska förskole- och elevpengen. Det ger inte effekt förrän från läsårsstart i augusti 2024 i praktiken. Den andra grunden är att enheter dras med underskott från 2023. Det är enheter som haft större organisation än man haft budget för, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun. 

Förskolorna och skolorna som berörs

Totalt handlar det om 25,5 heltidstjänster inom förskolan och grundskolan. Det är 15 tjänster inom grundskolans verksamhet och 10,5 tjänster inom förskolan. Reduceringen motsvarar 6,5 procent av förskolans totala personal och fem procent av grundskolans totala personal.

– Det här är antalet heltidstjänster som är identifierade, så det kan vara fler personer som är berörda, säger Ola Karlsson.

Följande förskolor berörs:

*Skogsbacken

*Rumskulla förskola

*Junibackens förskola

*Lundens förskola

*Norrängens förskola

*Björkkullens förskola

– Det är olika antal tjänster på enheterna, men det vill jag inte gå in i detalj på, säger Ola Karlsson. 

Följande skolor berörs:

*AL-skolan F-6

*AL-skolan 7-9

*Storebro skola

*Södra Vi skola

– Det varierar beroende på vilken organisation man haft och om man haft betydligt större organisation än budgetram. Färre elever på vissa enheter har också bäring i det här, för vilken budgetram en skola har beror på antalet elever. 

"Kommer bli kännbart"

Totalt försvinner alltså 25,5 heltidstjänster. Det kommer naturligtvis märkas i både förskolan och skolan.

– Det är klart att det kommer bli kännbart absolut. Jag har full förståelse för den oro man känner på berörda förskolor och skolor och även på andra enheter som inte behöver göra någonting nu. Det finns en oro kopplad till ekonomin framåt. Det kommer påverka oss, men jag är fast övertygad om och har full tillit till att rektorer och pedagoger kommer fortsätta göra det goda arbete som man gör, men det är klart att man blir påverkad och att det sprider en oro.

På vilket sätt kommer det bli kännbart?

– Det är personer och kollegor man arbetat tillsammans, ibland en längre tid. Det är den personliga tragedin i det här, att flera berörda blir av med sitt jobb. Det är en stor sorg och tragedi. Människor mister sina kollegor och barn och elever tappar relationer till personer man tidigare haft relationer med. 

Vad tänker du om den oro som bland annat rektor Josephine Svensson framfört kring att det här kan påverka elevers studiero och så vidare?

– Jag kan bara bekräfta den. Sedan ska vi också ha med oss i den här situationen att en del av anpassningarna faktiskt beror på färre barn på förskolorna och färre elever på skolorna. Men självklart kan jag kan bekräfta den oron. På många ställen får man ändra arbetssätt, organisera det på annat sätt och varje rektor tillsammans med skyddsombud har gjort riskbedömningar utifrån förändringen och identifierat hur det här kommer påverka förskolan och skolan samt vad man kan sätta in för åtgärder för att mildra effekterna. Riskbedömningarna är gjorda och det kommer det fortsätta att arbetas med och det kommer presenteras för nämnden. 

Vad rör det sig om för tjänster framför allt?

– Huvuddelen av det här är inom Kommunals avtalsområde. Det är barnskötare, resurser och så vidare. Det är huvuddelen. 

Tittar på vakanser

Förhandlingarna är dock inte helt klara ännu.

– Man har identifierat vilka funktioner och tjänster som är övertaliga och identifierat arbetsbrist. Där är vi i processen nu. Tillsammans med HR gör förvaltningen nu omplaceringsutredningar på alla tjänster. Finns det andra möjliga tjänster utan att man blir av med arbetet? Man tittar på andra vakanta tjänster i kommunen utifrån respektive persons kompetens och utbildning. Det arbetet pågår just nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt