Annons:

  • Bakterien tog Elins ben men inte livslusten –  Inspirerade med berättelsen om sitt liv

    Elin Rantatalo drabbades av sepsis och tvingades amputera nio fingrar och båda benen. Idag har hon finger- och benproteser, springer med blades och inspirerar gärna andra att inte ge upp så lätt. Foto: Pressbild

  • Bakterien tog Elins ben men inte livslusten –  Inspirerade med berättelsen om sitt liv

    Elin Rantatalos föreläsning i Mörlunda om att överleva sepsis lämnade ingen oberörd, hon är en otrolig inspirationskälla. Foto: Lotta Madestam

  • Bakterien tog Elins ben men inte livslusten –  Inspirerade med berättelsen om sitt liv

    Elins bok Livet utan ben går vidare gick till final i Stora ljudbokspriset, som delas ut av Storytel. Jessica Gränshagen var en av många som köpte den efter föreläsningen. Foto: Lotta Madestam

  • Bakterien tog Elins ben men inte livslusten –  Inspirerade med berättelsen om sitt liv

    Idag jobbar Elin som influencer med ambitionen att inspirera andra att inte ge upp så lätt, hon är sepsisambassadör och författare till boken Livet utan ben går vidare. Foto: Pressbild

Bakterien tog Elins ben men inte livslusten – Inspirerade med berättelsen om sitt liv

Vilken inspiratör! Elin Rantatalo, 36, gav alla en tankeställare när hon gästade Mörlunda för att berätta om sitt liv och hur amputationen av båda benen och nio fingrar gav henne glöden att motbevisa alla, att livet går vidare även utan ben – vilket också är namnet på hennes bok som gick till final i Stora ljudbokspriset.

Annons:

Virserumsbördiga Elin Rantatalos liv förändrades helt när hon fick sepsis under en semesterresa till Gran Canaria i mars 2019. 

Vid den tidpunkten levde hon ut sin dröm som frisör med egen salong i Vetlanda och såg fram emot välbehövlig ledighet tillsammans med familjen.

– När vi kom fram var jag väldigt trött och hade värk i min högra axel. Förklaringen fann jag i allt jobb, men tre-fyra dagar senare orkade jag inte ens följa med familjen och äta, utan tänkte vila mig i form eftersom inte läkemedlen fungerade.

”Noll procents chans att överleva”

Det var starten på en mardröm där Elin Rantatalo blev så sjuk att hon försattes i koma och lades i respirator i 18 dagar. Vid två tillfällen fick hennes man Olle ta emot beskedet att hon inte skulle klara sig, att hon hade noll procents chans att överleva till följd av att hon drabbats av streptokocker.

– I mitt fall gick något väldigt, väldigt snett och bakterierna tog sig in i min kropp, i mitt blod och ställde till med en infektion i min kropp. Jag fick sepsis och en septisk chock. Rakt in i aldrigheten – mitt liv blev aldrig mer som det en gång var.

Inspirerar som ingen annan

Så inledde Elin Rantatalo sin föreläsning i Mörlunda där församlingshemmet var fyllt till sista plats och jag törs lova att ingen lämnades oberörd.

Hon är en inspirationskälla inte jämförbart med något annat när man hör henne berätta om att överleva sepsis.

– När jag såg mina fötter första gången på över en månad så förstod jag att jag inte skulle få med mig dem hem, berättare Elin Rantatalo under föreläsningen. Jag hade otroligt ont i dem, så när jag äntligen fick ett datum för amputation sa jag ”ja, äntligen!”

En livskämpe

Även om det hon råkade ut för, där hon till slut tvingades amputera båda benen och nio fingrar, berör starkt och till och med framkallade en och annan tår hos lyssnarna, så berör hennes kämpaglöd och livslust om möjligt ännu mer.

– Tacksamheten var enorm, för jag hade börjat ta in vad jag varit med om och hur nära det var att jag inte skulle ha funnits längre. Så de tårar som kom var tacksamhets- och lyckotårar över att fortfarande få vara med, berättar Elin Rantatalo.

Antog alla utmaningar

Idag lever hon ett friskt och händelserikt liv, med en stark framtidstro och hon har motbevisat alla som inte trodde på henne.

Det fanns de som sa att hon inte skulle tro på för mycket, att hon skulle vara glad om hon kunde ta sig gående mellan rullstolen och toalettstolen. Hon skulle räkna med att behöva mycket hjälp, kanske personlig assistans och ställa in sig på att vara sjukskriven resten av livet. Det konstaterade andra. 

– Och jag konstaterade att ingen av dem vet någonting. Ingen av dem har rätt, ingen har facit. De sa att jag skulle dö och här lever jag. Jag trodde bara på mig själv, så jag bestämde mig för att anta alla utmaningar och göra allt jag kunde för att bevisa att det de sa till mig var helt fel.

Betytt mycket för andra

Idag går hon med proteser, springer med blades, hon ”sa upp sin sjukskrivning” och började blogga på Femina genom sitt återöppnade företag, hon jobbar som influencer med ambitionen att inspirera andra att inte ge upp så lätt, hon är sepsisambassadör och författare till boken Livet utan ben går vidare.

Efter flera övertalningsförsök sa hon också ja till att göra reklam för Stadium, när hon fick veta att den var skapad för att visa att alla människor kan vara i rörelse.

– Jag har aldrig varit den som trivs att stå i centrum, så jag höll på att dö när jag fick se min bild på en av Helsingfors största gallerior, sisådär tio våningar hög. För mig har reklamen fått en stor betydelse till slut, även om jag inte själv var så pepp först, så har jag förstått att den betytt mycket för andra människor. Jag har fått många samtal, brev och mail från folk som säger att jag hjälpt dem i deras trauma och deras sorg. Och jag har även fått visa de där som inte trodde på mig på sjukhuset att man kan ha fel. Så det i sig är en vinst för mig att min bild fick sitta på gallerian, i tunnelbanor, i butiker, att den syntes på tv, så jag fick visa alla de som tvivlade på mig – att jag kan springa även om jag inte har några fötter.

Nominerad till fint pris

Elin Rantatalos bok blev dessutom nominerad till Stora ljudbokspriset i kategrin fakta som delas ut av Storytel.

Kvällen efter föreläsningen i Mörlunda gav hon sig iväg till galan som hölls på Cirkus i Stockholm. Det blev ingen vinst för Elin, men en fantastisk och minnesrik kväll.

– För mig var det en seger bara att bli nominerad och sedan gå till final i kategorin och ha en av de tre mest uppmärksammade böckerna i Sverige, säger hon tacksamt.

Arrangör för föreläsningen var församlingsrådet i Mörlunda. Under kvällen inbringade serveringen 5 325 kronor som skänks till Aspelands pastorats diakoni med en extra tanke på de som har det svårt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt