Annons:

Allt fler utsätts för sexualbrott – Brå har inget svar på varför

Allt fler i Sverige utsätts för sexualbrott. Foto: Pixabay

Allt fler utsätts för sexualbrott – Brå har inget svar på varför

Antalet personer som säger sig ha blivit utsatta för sexualbrott har ökat ordentligt de senaste åren. Orsaken till det är inte fastlagd, enligt Brottsförebyggande rådet.– – Det här måste vi titta vidare på, säger enhetschef Thomas Hvitfeldt, till SVT.

Annons:

Under en lång tid låg sexualbrotten på en stabil nivå i Sverige. Mellan 2005 och 2012 uppgav strax under en procent av befolkningen att de utsatts, enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

Men sedan dess har det skett ett trendbrott.

I den senaste nationella trygghetsundersökningen, där drygt 12 000 personer tillfrågats om de blivit utsatta för brott under 2015, svarade 1,7 procent att de utsatts för sexualbrott. Det omfattar allt från blottning till våldtäkt.

– Det tycks som att den här ökningen i huvudsak rör andra sexualbrott än de alla grövsta, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, Brå, till SVT.

Två möjliga förklaringar

Brå ser två möjliga förklaringar till ökningen.

– Antingen speglar de en attitydförändring bland de som svarar, vi pratar mer om sexualbrott och då är det också lättare att berätta om det i en undersökning, eller så speglar de en faktisk förändring vad gäller utsatthet. Jag tror att det handlar om båda sakerna, men det vet vi inte än. Det här måste vi titta vidare på.

Kvinnan är också betydligt mer utsatta än vad män är, enligt statistiken. Tre procent av kvinnorna uppgav 2015 att de blivit utsatta, medan samma siffror för män var 0,4 procent.

Utsattheten har ökat kraftigt bland yngre kvinnor, allra mest för kvinnor mellan 16 och 24 år.

Ökning av anmälningar

Även antalet anmälda sexualbrott har ökat de senaste tio åren, enligt Brå. 2016 anmäldes totalt 20 300 sexualbrott. 2007 var det 12 563.

Enligt Brå är dock just anmälningar ett svårt mätverktyg.

– Det är för många faktorer som ligger emellan anmälningar och den verkliga utsattheten. Vad siffran visar påverkas av lagstiftningen, anmälningsbenägenhet och hur lätt det är att anmäla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt