Andelen som känner oro över brottsligheten i samhället har legat på en stabil nivå de senaste åren. Mellan 2019 och 2020 har den dock ökat kraftigt, från 43 procent till 47 procent. Det är den högsta nivån sedan mätningarna startade.
Särskilt bland unga män i åldern 16 till 19 år har oron ökat de senaste åren. Oron för personrån har ökat från elva procent 2017 till 19 procent i år. Oron över brottsligheten bland unga män har ökat från 22 till 32 procent under samma tidsperiod.
– Det är en tydlig trend att oron över brottsligheten ökat bland unga män, och personrån är den brottstyp där oron för att utsättas ökat tydligast. Det bör dock noteras att även om unga mäns oro har ökat tydligast, så är det generellt sett kvinnor som är mest oroliga, säger Maria Molin, projektledare, Brå.
Förtroendet för polisen ökar
Andelen som uppger sig ha utsatts för personrån har ökat från 2,5 procent 2016 till 5,9 procent 2019. Siffran gäller unga män. Bland kvinnor syns inte en lika tydlig ökning bland de yngsta. Där har det gått från 0,7 procent till 1,2 procent. Det personbrott som flest uppger att de utsätts för är hot, medan det är minst vanligt att uppge utsatthet för personrån.
Förtroendet för rättsväseendet som helhet ökar. Förtroendet för polisen har ökat med tolv procentenheter de senaste tre åren och uppgår till 54 procent.
Brottsförebyggande rådet har inlett en kartläggning för att öka kunskapen om de så kallade ungdomsrånen. Kartläggningen ska visa vilka typer av personrån det handlar om, i vilka områden de begås samt vad som driver ungdomar att råna andra ungdomar.
Resultaten ska kunna ligga till grund för överväganden och åtgärder och förväntas kunna presenteras i slutet av nästa år.