Annons:

Mattias först ut med bok om unika landskap:

Mattias Eliasson med sin bok "Myr", som är den första svenska boken i en europeisk landskapsserie. Foto: Privat

Mattias först ut med bok om unika landskap: "Exotisk produkt kanske"

En rad böcker utforskar sedan 2022 unika landskap över hela Europa. Nu har den första svenska boken i serien utkommit. Det är Mattias Eliasson från Vimmerby som släppt "Myr".
– Jag har nördat in mig på det, säger han.

Annons:

Serien "European essays on nature and landscape" har kommit till för att världen ska kunnas förstås bättre utifrån ett landskapsperspektiv. Landskap över hela Europa utforskas och nu har den allra första svenska boken kommit ut i handeln. 

Det är Mattias Eliasson, till vardags naturfilmare och träkonstnär, som skrivit boken efter att han blivit kontaktad av Hultsfredsbon Christian Holzer, som driver Basebo Förlag. 

– Christian och jag är kompisar och det var så jag blev involverad i projektet. Det söktes samarbetspartners över hela Europa och Christian och jag jobbar mycket tillsammans med litteratur och böcker i olika projekt. Jag har skrivit en annan bok tidigare som var han behjälplig med och tyckte att jag skulle passa för det här. Jag tycker om att skriva i essäform och har ett nära förhållande till naturen, berättar Mattias Eliasson.

Christian frågade honom om han ville vara den förste att anta utmaningen. 

– Första tanken var att skriva om finnskogen i Värmland, men jag ville ha ett ämne jag kunde relatera mer till. Jag hade precis skaffat mig ett fritidshus i södra Jämtland och börjat utforska myrarna. Vi har ju mossar här, men inga milsvida myrlandskap. På våren var jag ute och åkte sidor och det var fullmåne. Det var massa nya naturitryck och helt exotiska för mig.

Nördade in sig

Han nördade in sig och boken "Myr" blir nu det första svenska bidraget till serien. Det beskrivs vara en bok om myrens säregna roll i Norrlands historia, kultur och samhälle. I boken reser han tillsammans med den unge Carl von Linné till myren och till ett evighetsträd i vilket spillkråkan valt att tälja sig sitt årliga bo. 

– Jag skriver lika mycket om björnar, älgar och orkidéer som myrar. Det här har varit ett expressprojekt och parallellt med det här har jag skrivit en annan bok. Den skulle varit klar i vintras, men ligger på tryckeriet och kommer ut om någon månad. Den heter "Bortom bäcken" och är en naturbetraktelsebok, som handlar om vatten. 

"Väldigt nöjd med den"

"Myr" beskriver han själv som en bok som ligger någonstans mellan fakta och essär. 

– Det är inte en fotobok, även om det är mycket bilder. Jag är väldigt nöjd med den. Den är behaglig i färger och fotografier. Sedan får man se vad det finns för intresse i de här regionerna. Själv har jag börjat leva mer och mer uppåt i landet med jakt, hjortron och fågelentusiaster. De traditionerna har vi inte riktigt här nere i Småland, så vi får se om det blir en exotisk produkt här. Jag kan tänka mig att den huvudsakliga marknaden är uppe i Norrland. Den ska också släppas i Tyskland.

Är det kul att vara en del av ett sådant här projekt?

– Det är spännande. Jag vet vilka författare som kommer efter mig och det är välkända författare i Sverige. Man har fått några bra namn på kroken så att vara först ut ser jag som en ära. 

Boken har fått stöd från Statens kulturråd. Försättsbladen är gestaltade av tyske tecknaren Rüdiger Tillman och omslagets tjäderhona är skapad av Hultsfredskonstnären Bo Lundwall.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt