Annons:

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Södra Vi IF:s 65+-projekt startade med gåfotboll på onsdagen. Arne Jacobsson var en av deltagarna som uppskattade initiativet. Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Stefan Fredriksson har tillsammans med flera andra personer i Södra Vi IF satt ihop ett program med rörelsefrämjande aktiviteter för personer över 65 år. Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Efter en kortare uppvärmning på löparbanorna fick deltagarna välja mellan promenad eller gåfotboll. Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Iwa Karlsson uppvaktas av Ingvar Larsson under gåfotbollsmatchen på Ulfveskog. Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Iwa Karlsson skaffar sig ett bra läge för att göra mål. Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    När man spelar gåfotboll måste man hela tiden ha en fot i backen och man får bara gå på planen. "Vi använder oss av de enkla reglerna. Man får inte heller spela bollen mer än två meter över backen och man får inte nicka, sedan kör vi bara", säger Stefan Fredriksson.
    Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Mats Krantz och Iwa Karlsson försvarar målet när Marianne Magnusson avlossar ett skott.

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

    Foto: Ossian Mathiasson

  • SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

SVIF får 65-plussarna att komma igång med fysisk aktivitet

För att få allt fler människor i rörelse har Södra Vi IF startat ett projekt med diverse olika aktiviteter för personer över 65 år.
– Vi ska försöka få igång alla målgrupper i samhället, säger Stefan Fredriksson, engagerad i gruppen ”Södra Vi IF Tillsammans”.

Annons:

Södra Vi IF bjuder in till rörelsefrämjande aktiviteter under både våren och hösten och har satt ihop två riktade program med aktiviteter, ett för personer som är över 65 år och ett för personer i alla åldrar. 

– Gruppen ”Södra Vi IF Tillsammans” kom till efter en ledarträff på Björkbacken där vi pratade om att hitta aktiviteter för alla personer i samhället. En gång i tiden hade vi ett projekt som hette ”Idrottsföreningen för alla” och dit vill vi komma tillbaka, säger Stefan Fredriksson. 

I dag kickade projektet för 65-plussarna igång på Ulfveskog i Södra Vi. Efter en kortare uppvärmningsrunda på löparbanorna fick de 24 deltagarna välja mellan att gå en promenad eller spela gåfotboll för att sedan fika tillsammans i klubbstugan. 

– Jag pratade med en av deltagarna som tycker att det är en kanonidé med både motion och social gemenskap plus fika efteråt. I dag spelade vi gåfotboll och man såg glädjen i deras ögon när det kom fram en boll, säger Stefan Fredriksson. 

Gåfotboll på premiärtillfället

Södra Vi-bon Arne Jacobsson var en av flera personer som testade på gåfotboll på premiärtillfället. 

– Det var riktigt roligt, men svårt att komma in i tänket med att gå fotboll. Ser man bollen några steg framför sig är det lätt att man vill börja springa efter den så man får försöka tänka sig för, säger Arne Jacobsson. 

Han ser positivt på föreningens initiativ med aktiviteter som riktar sig till både seniorer och personer i alla åldrar.  

– Det spelar ingen roll hur bra kondition du har utan det absolut viktigaste är att komma i rörelse. Den sociala gemenskapen med att träffa och prata med människor är också viktig. Man träffar många som man kanske inte träffar i vardagen och det är väldigt bra. Programmet ser bra ut och det kommer nog vara bra uppslutning, säger Arne Jacobsson. 

Det var den första av totalt tolv rörelsefrämjande aktiviteter för personer över 65 år som klubben bjöd in till på onsdagen. Fredriksson har tillsammans med flera andra föreningsrepresentanter satt ihop programmet.  

– Det blir sex aktiviteter på våren och samma sex aktiviteter i höst. Det blir bland annat discgolf, bowling och boule och som deltagare har man förhoppningsvis hittat något som man tycker är kul och vill fortsätta med efter de här tillfällena, säger Stefan Fredriksson och fortsätter: 

– Vi har även ett program med aktiviteter för personer i alla åldrar. Det blir tre aktiviteter (boule, discgolf och gåfotboll) på våren och samma tre aktiviteter i höst. Vi tycker att det är så viktigt att vi får ner folk till Ulfveskog.

"Tända idéer till friskvård"

Södra Vi IF har beviljats projektpengar från RF-SISU för att genomföra aktiviteterna. 

– Vi har fått pengar till att köpa in material, bland annat tre discgolfkorgar, fem nybörjarset med discar (totalt 15 discar) och två bouleset. Det ska även betala hyra när vi spelar bowling, har gympa på Body Gym & Relax och köper in fika. 

Vad vill ni uppnå med aktiviteterna som ni bjuder in till?

– Målet är att man ska hitta en fysisk aktivitet som passar och som man tycker är rolig. Det kanske inte passar alla att gå på gym eller promenera, men man kanske tycker att det är lättare och roligare att spela boule eller discgolf. Det är viktigt att tända idéer till friskvård och som gör att de kommer igång och rör på sig. 

Fredriksson hoppas att det blir allt fler personer på kommande aktiviteter. 

– 24 personer på första tillfället är helt okej. De som har det lätt att ta sig till aktiviteterna och har plats över i bilen kan tänka på att ta med någon som inte har lika lätt. Nästa omgång blir det discgolf och då kommer vi sätta upp en bana med de tre korgarna på Ulfveskog. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt