Annons:

BLOCKADEN AKTIVERAD – SÅ PÅVERKAS REGIONEN

Nu har blockaden aktiverats. 1 500 medarbetare i regionen berörs. Foto: Bildbyrån

BLOCKADEN AKTIVERAD – SÅ PÅVERKAS REGIONEN

Vårdförbundets blockad är nu aktiverad. Någon lösning hittades inte i tid och nu varnar Region Kalmar län för att det i förlängningen kan få stora konsekvenser här. 

Annons:

Den 11 april gick Vårdförbundet ut med ett varsel om konfliktåtgärder till SKR, Sveriges kommuner och regioner, samt till Sobona. Anledningen är att kollektivavtalet för att reglera löner och anställningsvillkor har löpt ut och parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt avtal. 

Vid 16.00 på torsdagen aktiverades blockaden. För regionen innebär det en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanställningar för varslade yrkesgrupper. Sedan Vårdförbundets varsel kom har regionen arbetat med förberedelser och åtgärder för att stå redo i händelse av en blockad.

– Blockaden kan få stora konsekvenser för regionens hälso- och sjukvård men Region Kalmar läns målsättning är att det ska drabba invånarna i så liten utsträckning som möjligt, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör i Region Kalmar län.

"Anpassa oss under konfliktens gång"

Alla patienter ska, åtminstone i dagsläget, även fortsättningsvis komma till sina planerade vårdbesök eller operationer. Om ett besök måste flyttas fram kommer regionen att kontakta patienter via telefon och ringer då från det nya telefonnumret som börjar på 010-35. 

– Vi behöver anpassa verksamheten så att vi minimerar risken för att behov av övertid ska uppstå. I dagsläget är det svårt att veta exakt vilka konsekvenser en blockad får på sikt så vi behöver anpassa oss under konfliktens gång. Samtidigt är vi medvetna om att det kan uppstå situationer där planerad vård måste skjutas upp, då vi kan behöva flytta personal till den akuta verksamheten för att hantera exempelvis sjukfrånvaro, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

"Därför gör vi detta"

De som berörs av konfliktåtgärderna är medlemmar i Vårdförbundet som är anställda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska samt specialister inom dessa grupper. 

Totalöt i regionen berörs cirka 1 500 medarbetare.

– Blockaden har inletts för att vi inte fått gehör för våra högst rimliga krav i förhandlingarna med SKR och Sobona. Vi vill ha en långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och en god löneutveckling. Men inget av detta har vi fått. Vi menar allvar med att vi vill ta ansvar för vårdens framtid och därför gör vi detta, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt