Annons:

Mjölkpriset har definitivt vänt – högsta på tio år

Den globala mjölkproduktionen har minskat. Det gör att det som kallats för "den värsta mjölkkrisen på flera decennier" fått en ljusning.
Nu är mjölkpriset till bönderna det högsta på tio år.

Annons:

Krisen beskrevs som kolossalt djup och flera gårdar i veckan lades ned när det var som värst.

Den globala marknaden pressade ned priset på mjölk – och gjorde de senaste två åren till ett stålbad för Sveriges mjölkbönder. 

Men utvecklingen har vänt och priserna har gått upp rejält.

– Det är klart att vi är glada, det är väldigt välkommet efter två års hård press, den värsta pressen vi har upplevt någonsin. Vi behöver den här nivån som vi har idag på lång sikt för att vi ska få framtidssatsningar, säger Marita Wolf, ordförande för LRF:s mjölkdelegation, till SVT Nyheter.

Större svängningar

I oktober får landets mjölkproducenter 3,69 kronor för ett kilo mjölk av Arla. Det är nästan en krona mer än under 2015 och 2016. I oktober 2015 var priset 2,67 kr/kg och i samma månad 2016 var det 2,73 kr/kg.

– Mjölkvolymerna sjunker men efterfrågan finns kvar. Då går priset upp, det är liksom enkel matematik, säger hon.

Numera ser LRF också en inbromsning i antalet gårdar som lägger ner. Att de som lade ned borde ha väntat på den här prishöjningen går inte att säga, säger hon till SVT.

– Varje mjölkföretagare får ju göra sin egen bedömning, det är ytterst där som besluten tas om hur man klarar utmaningarna. Men man måste rätta sig efter marknaden i dag. Den kunskapen har vi tagit in de sista tio åren egentligen; att vi har mycket större svängningar på mjölkmarknaden i dag än vad vi hade innan, säger Marita Wolf.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt