Annons:

Ägaren till Bed&Breakfast: ”Underlaget är ett skämt”

Ägaren Henrik Samuelsson har ingen förståelse för räddningstjänsten beslut att stänga hans asylboende. Foto: Linus Johansson

Ägaren till Bed&Breakfast: ”Underlaget är ett skämt”

Om cirka tio timmar tvingas cirka 150 asylsökande lämna Vimmerby Bed&Breakfast. Beskedet om stängningen fick ägaren Henrik Samuelsson när han själv ringde upp räddningstjänsten. – Ingen från kommunen har kontaktat mig en endaste gång, säger han.

Annons:

Om bara några timmar stängs det nyöppnade asylboendet Vimmerby Bed&Breakfast. Anledningen är brister i brandsäkerheten som framkommit i en tillsyn som räddningstjänsten har gjort. Räddningstjänsten ville inte kommentera ärendet under gårdagen.

Ägaren Henrik Samuelsson är närmast chockad över beskedet.

– Man tror inte att det är sant. Vi har det nyaste larmet från Siemens, vi har en fastighet som är skyddsklassad, vi har en brandvakt som är där 24 timmar om dygnet. Svenska familjer har bott här, men när vi får in flyktingar så går det inte. Jag förstår ingenting.

Samuelsson fick beskedet när han på omvägar fick höra att räddningstjänsten granskade lokalerna.

– Jag fick höra att de var där nere och ville veta vad de höll på med. Då fick jag det här beskedet.

”Katastrof att de inte ringer”

Sent ikväll fick Samuelsson underlaget av räddningstjänsten. Dagens Vimmerby har tagit del av materialet. Följande skäl hänvisar Räddningstjänsten till i stängningsbeslutet:

Samtliga boenderum ska förses med dörrstängare.

”Elsäkerhet skall kontrolleras, då elkabel med öppen ända hänger i trapphus i utrymningsväg.

Systematiskt brandskyddsarbete skall bedrivas och har inte kunnat påvisas.

Brandskyddsdokumentationen på lokalerna har inte kunnat redovisas.

Genomlysande utrymningsskylt i bortre ände av korridor skall kontrolleras med krav på funktion.”

En del av fastigheten saknar även bygglov för verksamheten.

– Underlaget är ett skämt. De kunde ha ringt mig och frågat om de ville se dokument av brandskyddsarbete. Alla andra saker fixar vi, det är inga problem. Men att stänga ett helt boende för att alla dörrar inte har dörrstängare är helt otroligt. Det här är så personligt att det finns inte och det finns ingenting i det här som säger att man inte kan bo där. Och att de inte ringer mig… det är katastrof. Ikväll har de boende gråtit och de får riva upp allting igen. Hade det funnits någon substans i beslutet hade jag inte sagt något, men de har ingen rätt att göra det här.  

”Pågår en häxjakt”

Samuelsson har bygglov för delar av fastigheten. Enligt honom själv har han lämnat in handlingar för hela fastigheten till kommunen.

– Men ännu en gång har förvaltningen slarvat bort dokumenten. Vi lämnade in alltihop för två år sedan, men nu kommer man på att det fattas för vissa delar. Det pågår en häxjakt. Det här har ingenting med säkerhet att göra.

Har du någon förståelse för beslutet?

– Det ska du fråga Bo Frost om. Han är kvalitetsansvarig. Vi har gjort allt för att göra det så säkert som möjligt. Men när de klagar på dörrar som inte har någon betydelse vet jag inte vad de är efter.

Kommer du överklaga beslutet?

– Vi kommer fixa till felen omgående så att den delen som är godkänd för verksamheten kan komma igång igen.

Hur mår du?

– Jag är trött på allt. Jag tycker att man borde få hjälp av en kommun, men jag har inte ens blivit kontaktad av kommunen. Vi har inte hört ett ljud. Luften går ur en när man försöker skapa någonting, men bara blir motarbetad. Alla som varit där nere vet hur bra och fint det har varit.

”Kommunen har lyckats”

Fastigheten blev godkänd av Migrationsverket i slutet av september. Det här beslutet är helt och hållet fattat av räddningstjänsten i Vimmerby kommun.

– Det beror på att det är jag. Kommunen har lyckats. Vissa får guld och gröna skogar och vissa vill de bara sätta spiken i kistan för. Jag hade gärna sett en dialog så jag kunde ha åtgärdat bristerna så fort som möjligt. Det här är tragiskt. Jag tar inte lätt på brand. Jag har själv varit med om en och vet hur fruktansvärt det här.

Under de senaste åren har Henrik Samuelsson varit i flera konflikter med Vimmerby kommun och dragit kommunen inför rätta i flera fall. Samuelsson har tre veckor på sig att överklaga kommunens beslut om stängning. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt