Annons:

Nämnden 2013: Bygglov beviljas för Vimmerby B&B

I mars 2013 beslutade miljö- och byggnadsnämnden om att ändra bygglovet för fastigheten Fjärrvärmeverket 3. Foto: Linus Johansson

Nämnden 2013: Bygglov beviljas för Vimmerby B&B

Redan i mars 2013 godkände miljö- och byggnadsnämnden bygglovsändringen för Henrik Samuelssons vandrarhem. Men nu är ett av skälen för att stänga asylboendet att bygglov saknas.

Annons:

Anledningarna till att kommunen stängde asylboendet på Vimmerby Bed & Breakfast är flera. Ett skäl är brister i brandsäkerheten, ett annat avsaknad av ventilationsprotokoll, ett tredje att bygglov saknas för en stor del av fastigheten.

Enligt räddningschefen Stefan Larsson bodde hela 79 personer i delar av fastigheten som inte hade bygglov för att användas till boende.

Dagens Vimmerby har gått igenom protokoll från miljö- och byggnadsnämnden och hela fastigheten, som på kommunspråk heter Fjärrvärmeverket 3, fick bygglov för vandrarhemsverksamhet redan 20 mars 2013. I protokollet från det efterföljande tekniska samrådet deltog representanter från räddningstjänsten och byggnadsförvaltningen – och inget krav på ytterligare handlingar ställdes till Henrik Samuelsson.

Alla dokument har lämnats in

Vad gäller brandskyddet står det såhär i protokollet:

”Brandavskiljning sker i varje rum. Utrymningsvägar skall framgå av generell utrymningsplan som placeras på allmän plats samt utrymningsplaner placerade i rummen. Nödutgångsskyltar skall monteras. Brandlarm med koppling till SOS skall installeras. Detektorer skall placeras i samtliga rum samt i utrymme över undertak. Enkel brandskyddsdokumentation skall upprättas.”

I slutbeskedet från den 5 juni 2014 ger förvaltningen Henrik Samuelsson grönt ljus för att börja använda fastigheten: ”Byggherren har uppfyllt sina åtaganden enligt bygglovet, kontrollplanen och startbeskedet och byggnadsnämnden har inte funnit skäl att ingripa”.

I det slutgiltiga tekniska samrådet deltog Dan Lindblom och Sara Dolk från förvaltningen. I protokollet står det att alla handlingar som förvaltningen krävt har lämnats ibland. Däribland brandskyddsdokumentation och intyg över genomförd obligatorisk ventilationskontroll (OVK).

Dagens Vimmerby har sökt stadsarkitekten Sara Dolk under dagen. Henrik Samuelsson har överklagat Vimmerby kommuns beslut till länsstyrelsen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt