Annons:

Dolk om chockavgiften: ”Boendet var en dödsfälla”

Lars-Inge Green (S), ordförande i MBN, och stadsarkitekten Sara Dolk är överens om sanktionsavgiften för Henrik Samuelsson. Foto: Rebecka Fredriksson

Dolk om chockavgiften: ”Boendet var en dödsfälla”

Nämnden beklagar att Henrik Samuelsson måste betala 630 788 kronor i sanktionsavgift. – Det är inga roliga beslut att ta. Det är ju stora pengar, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Lars-Inge Green (S).

Annons:

Avgiften gäller för den del av asylboendet på Vimmerby Bed & Breakfast som har använts utan bygglov.

Ingen i nämnden hade till slut något att invända mot den höga sanktionsavgiften.

– Vi har verkligen letat efter förmildrande omständigheter. Vi sökte alternativ för att kunna sänka till hälften eller 75 procent, men det gick inte, säger Lars-Inge Green.

– Det här boendet var en dödsfälla. Så var inte fallet på Eken, där var allting i sin ordning förutom själva bygglovet, säger stadsarkitekt Sara Dolk.

”Vet vad som gäller”

Hon syftar på ett parallellt fall i augusti i år. Den gången var det Anders Hermansson som genom sitt företag Guldbjörnen AB tvingades att betala sanktionsavgift efter att människor hade bott i det stängda före detta äldreboendet Eken, i strid med detaljplanen. Då beslutade nämnden att halvera hans avgift från cirka 100 000 till cirka 50 000 kronor, eftersom straffet inte ansågs vara i proportion till överträdelsen.

Det gäller inte Vimmerby Bed & Breakfast, menar Sara Dolk.

– Det var farligt att vistas där och det var också anledningen till att det stängdes av Räddningstjänsten.

– Det är tråkigt att Henrik Samuelsson inte har följt de regler som gäller. Han har hållit på så pass länge så han vet vad som gäller. Det här är ingen nybörjargrej, säger Lars-Inge Green.

”Får bygglov vilken dag som helst”

Sanktionsavgiften räknas ut utifrån hur stor ytan som har använts utan bygglov. Miljö- och byggnadsförvaltningen har både mätt ytorna själva och tittat på det bygglov som Samuelsson nu har sökt. Antalet kvadratmeter multipliceras med avgiften.

– Vill man själv kontrollräkna finns det en tjänst för det på Boverkets hemsida, säger Sara Dolk.

Henrik Samuelsson tvingades stänga boendet i november efter att det konstaterats bland annat brister i brandsäkerheten och dålig ventilation.

Samuelsson har sökt bygglov för ytorna, och kommer att få det vilken dag som helst, eftersom det stämmer med detaljplanen. Utöver detta måste brandväggar med mera finnas på plats innan boendet kan öppna igen.

Samuelsson kan överklaga kommunens beslut. Avgiften på 630 788 kronor tillfaller annars kommunkassan. Dagens Vimmerby har sökt Henrik Samuelsson.

Rebecka Fredriksson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt