Annons:

Inga anställda får gå:

Inga anställda ska få gå från Vimmerby Tidning, enligt Lennart Foss.

Inga anställda får gå: "Köper inte för att lägga ned något"

En stor bomb briserade i mediasverige på torsdagen. NTM-koncernen köper upp samtliga Swepress tidningar.
– Vi har inte förvärvat det här för att lägga ned något, säger Lennart Foss, koncernchef på NTM.

Annons:

1856 såg Vimmerby Tidning dagens ljus. Ända sedan dess har tidningen försett invånarna i Vimmerby med omnejd med nyheter. Det ska de fortsätta med – men till skillnad från de senaste drygt 70 åren blir det inte längre familjeägt. 

Den nuvarande vd:n Bengt Ingemarsson, son till förre ägaren Ingmar Karlsson, säljer hela Swepress tidningsrörelse till NTM-koncernen. 

– Vi är glada att ha genomfört det här och jag tror att även Ingemarsson är glad för det. Vi är långsiktiga och det är sådana här saker vi håller på med. Det finns naturliga beröringspunkter som innebär att det blir lättare i framtiden med tryck och distribution som vi kan ha samordning kring, säger Lennart Foss, koncernchef på NTM, till Dagens Vimmerby.

Hur länge har ni försökt att köpa upp Swepress?

– Vi har fört de här diskussionerna länge. Det tar ett tag att förvärva bolag och vi har nog diskuterat i ett halvår ungefär med ambitionen att få till det här från båda parter. 

Ingen tvingas gå

Samtliga anställda ska erbjudas nya anställningar i den nya koncernen. Ingen ska sägas upp, enligt Lennart Foss. 

– Efter den 1 mars blir de anställda inom vår koncern i stället.

Samtliga?

– Ja. Jag har berättat det här för personalen och jag hoppas att de vill följa med in i NTM-koncernen. 

NTM-koncernen, en av Sveriges största mediekoncerner där bland annat Norrköpings-Tidningar, Östgöta Correspondenten, Motala & Vadstena Tidning, Västerviks-Tidningen och Norrländska Socialdemokraten ingår, köper i och med det här upp flera av sina konkurrenter på flera orter. Men trots det ska inga tidningar läggas ned.

– Vi har alltid ett kundperspektiv på det vi gör. En läsare i Kinda som vill läsa Kinda-Posten ska fortsätta göra det även i morgon. Vi har inte förvärvat det här för att lägga ned något, vi ska utveckla det.  

Detsamma gäller för Linköpings-Posten och Västerviks-Posten?

– Absolut. Linköpings-Posten är en stor produkt med duktiga medarbetare. Det har vi inte köpt för att lägga ned.

"Ensam är inte stark"

Vad det blir för förändringar för de här publikationerna under de nya ägarna är oklart. 

– Det är för tidigt att uttala sig om det, det är sådana saker vi ska börja diskutera när vi väl är ägare. Det jag kan säga är att vi kommer att byta mycket redaktionella system, annonssystem och digitala publikationssystem. Det digitala engagemanget ska ökas. Exakt hur det ska göras får vi återkomma till.

Hur tror du att det här kommer påverka er på längre sikt?

– Vi gör en sådan här affär för att vi håller på med det, ibland är vi duktiga på det och det här stärker vår koncern med fler distributions- och tryckerijobb. Det är svårt att klara sig ensam i dagens mediasverige. Ensam är inte stark. 

Några detaljer kring avtalet med Bengt Ingemarsson vill han inte kommentera. Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning kommer numera att tryckas i Linköping.

Dagens Vimmerby har sökt Swepress vice vd Christian Ingemarsson.

Enligt den senaste årsredovisningen hade Swepress Media AB 44 anställda. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt