Annons:

Försäljningen av Swepress kan ge stjärnsmäll för skattebetalarna

Försäljningen av Swepress kan ge en mångmiljonsmäll för skattebetalarna. Foto: Simon Henriksson

Försäljningen av Swepress kan ge stjärnsmäll för skattebetalarna

Försäljningen av Vimmerby Tidnings tidningsrörelse kan ge en mångmiljonnota för skattebetalarna. I värsta fall ökar kommunens hyreskostnad till Vimmerby Tidning med nästan tio miljoner kronor.

Annons:

2007 godkände kommunfullmäktige ett av kommun-Sveriges märkligaste avtal. Sedan dess hyr Vimmerby kommun en stor industrilokal av Vimmerby Tidning och hyr sedan ut den i andra hand till just Vimmerby Tidning.

Uppgörelsen var en del av kommunens inblandning i Karlbergsaffären och skapandet av det som i dag är V-Tab och Skobes.

 Hyresgäst i sin egen fastighet

Dagens Vimmerby har tidigare granskat avtalen som kan ge en slutnota för kommunkassan och skattebetalarna på över 60 miljoner kronor.

Avtalet innebär att kommunen, som aldrig haft någon större verksamhet i fastigheten, hyr den 7 600 kvadratmeter stora fastigheten av Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening. 500 kvadratmeter hyrs ut till ett externt företag och 2 000 kvadratmeter har hyrts ut till Vimmerby Tidnings egna tryckeri. Ägaren har alltså hyrt ut hela fastigheten till kommunen och hyrt tillbaka ungefär en fjärdedel i andra hand.

I och med försäljninen av dotterbolaget Swepress, som bland annat ger ut Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning, läggs tryckeriet ned och fem medarbetare sägs upp. DV har sökt kommunens fastighetschef Torbjörn Bergström och VT:s vice vd Christian Ingemarsson – men utan resultat. Det är därför ännu oklart om Vimmerby Tidning har för avsikt att säga upp hyresavtalet.

 800 000 om året

Vad som däremot är klart är att skattebetalarna åker på en rejäl smäll om Vimmerby Tidning väljer att säga upp avtalet.

Vimmerby Tidning har en uppsägningstid ligger på nio månader och från och med uppsägningen ökar Vimmerby kommuns hyreskostnad med drygt 800 000 kronor om året. Räknar man från och med den 1 oktober i år så blir skattebetalarnas utökade hyreskostnad ungefär 7,5 miljoner för resterande del av hyresavtalet.

Det är förutsatt att man inte lyckas hyra ut lokalen till en annan part. Avtalet löper till mars 2027 och Vimmerby kommun har ingen möjlighet att säga upp det. 

Däremot slipper kommunen att betala Vimmerby Tidning bruk av el, värme och vatten – vilket man har gjort ända sedan avtalet slöts år 2007. En viss kostnadslättnad blir det även för snöröjning, sandning och sopning. De utgifterna har Vimmerby kommun delat med Vimmerby Tidning. 

Dagens Vimmerby har begärt ut kommunens driftkostnader för fastigheten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt