Annons:

Ännu en verksamhet försvinner – anställd uppsagd

Ännu en av Swepress Medias verksamheter försvinner efter att NTM köpt upp tidningskoncernen. Foto: Simon Henriksson

Ännu en verksamhet försvinner – anställd uppsagd

Ytterligare en verksamhet läggs ned efter att NTM köpt upp Swepress Media. Det handlar om Swepress distributionsavdelning i Linköping. Verksamhetens enda anställde har sagts upp och distributörerna meddelats om att behovet av arbetskraft kommer att försvinna.
– Man har sagt upp en anställd på grund av arbetsbrist, säger Mats Andersson, ombudsman på Transportarbetarförbundet.

Annons:

Inga anställda sägs upp i samband med NTM:s köp av Swepress. Det meddelade NTM:s koncernchef Lennart Foss när affären presenterades den 18 januari. 

Samma kväll berättade Dagens Vimmerby att fem personer sagts upp på Vimmerby Tidnings tryckeri i Vimmerby. Nu står det klart att Swepress Lokalpost, som distribuerat bolagets tidningar i Östergötland, också läggs ned.

Hur många berörs?

Hur många som berörs är väldigt oklart. I sitt jubileumsmagasin från fjolåret skrev Swepress att Swepress Lokalpost skapat 280 jobb – men enligt Transportarbetarförbundet är det bara en person som varit tillsvidareanställd.

Övriga har varit behovsanställda.

– Hur många det är vet inte vi. Vi har en låg anslutningsgrad bland de personerna, det är många som studerar eller kommer från andra länder. De går inte med i facket i första taget, säger Mats Andersson. 

 "Har med försäljningen att göra"

Samtliga behovsanställda ska ha fått besked om att behovet av arbetskraft kommer att försvinna framöver. I måndags hölls MBL-förhandling om den person som varit anställd.

– Det är en uppsägning på grund av arbetsbrist och det har med försäljningen att göra. Den anställda har koordinerat arbetat och varit spindeln i nätet. Nu upphör verksamheten, men vi har inte fått jättemycket info och har bara varit inblandade till en liten del.

Kan få nya jobb

NTM har ett eget distributionsbolag.

– Det här handlar inte om ett övertagande av verksamheten, utan personen är uppsagd. Det finns säkert stora möjligheter för de behovsanställda att få nytt jobb på NTM, men det får de söka i så fall. De följer inte med dit. De behovsanställda ska ha fått information om att behovet kommer att försvinna från Swepress.

Platschefen Per Siljehamn hänvisar alla kommentarer till Christian Ingemarsson, vice vd på Swepress. Han har Dagens Vimmerby inte kunnat nå, trots upprepade försök under flera dagar.

DV har även sökt NTM-chefen Lennart Foss.

Såhär såg det ut i Swepress jubileumsutgåva från fjolåret – men enligt facket har bara en person varit anställd: 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt