Annons:

Ny satsning i Vimmerby – seniorernas hälsa hamnar i fokus

Kenth Karlsson (Smålandsidrotten), Mari Eklind (Vimmerby hälsocentral), Inger Fröberg Helgeé (Vimmerby folkhögskola) och Anders Degerman (Vimmerby kommun) är involverade i projektet där de över 65 år i Vimmerby kommun ska röra sig mer. Foto: Ossian Mathiasson

Ny satsning i Vimmerby – seniorernas hälsa hamnar i fokus

Öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet är vad man vill göra i Vimmerby med en ny satsning på de över 65 år.
Föreläsningar och idrottsaktiviteter under våren ska vara lösningen.

Annons:

Seniorerna i Vimmerby är i fokus för en ny satsning för att få de över 65 år att hålla sig friska och vid god hälsa. 

Landstinget i Kalmar län i form av hälsocentralen och Vimmerby folkhögskola, Smålandsidrotten, Vimmerby kommun och det lokala föreningslivet genomför under våren en rad gemensamma aktiviteter för seniorer över 65 år i kommunen.

I mitten på februari startar kursen Sund Smart Stark Senior i Vimmerby kommun.  

– På folkhögskolan har vi en gammal föredragningsserie som är öppen för alla samt seniorkursen som är populär med drygt 60 deltagare, säger Inger Fröberg Helgeé, lärare på Vimmerby Folkhögskola.

Projektet börjar med mattcurling

De fick erbjudande från landstinget att gå med i projektet och det tackade de ja till.

– Ja, vi har inte plats på seniorkursen eftersom det är fullt varje år. De äldre behöver röra på sig och det är viktigt att fånga upp de som inte har något att göra. Därför passar det oss bra att gå in i det här projektet, säger Fröberg Helgeé.

Seniorerna kommer få prova på motionsformer i olika idrottsföreningar och ta del av lärorika föreläsningar.

Just den här omgången är det Vimmerby tennisklubb, Friskis och Svettis och Vimmerby orienteringsklubb som står för aktiviteterna. Det kommer också arrangeras tre föreläsningar på Vimmerby folkhögskola som har fokus på hälsa, kost och motion i huvudsak.

– Det blir mattcurling i tennishallen, då kan man se att det är en aktivitet som man kan komma ut på och umgås. Det blir någon typ av gymnastik med Friskis och Svettis och allt avslutas med orientering. Tittar man på orienteringen så är det många som är mellan 70 och 80 år och fortfarande aktiva, säger Kenth Karlsson på Smålandsidrotten.

"Kan inte sitta på varsin ö"

Han ser fram emot projektet som är ett test och tror att det kommer bli lyckat.

– Vi har haft en längre serie på flera ställen i Kalmar län, bland annat Hultsfreds kommun. Nu vill vi testa här i Vimmerby under våren för att se vad vi får för gensvar och för att senare kanske ut med mer aktiviteter till nästa omgång om vi väljer att köra vidare, säger Kenth Karlsson. Mari Eklund, hälsokoordinator och distriktssköterska på

Vimmerby hälsocentral, säger så här om projektet som pågår i ungefär en och en halv månad.

– Förhoppningsvis får vi de äldre allt mer aktiva och att de hittar någon att göra saker tillsammans med och får en bättre hälsa på det sättet. Vi behöver samarbeta och kan inte sitta på varsin ö och tro att vi löser världsproblemen på egen hand, säger Mari Eklind.

"Det är ett bra koncept"

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, är inne på samma bana.

– Det handlar inte bara om den fysiska aktiviteten utan lika mycket om den sociala samvaron. Vi vet att det är ett bra koncept som har lyckats i andra kommuner, säger Anders Degerman.

Hur ska man fånga de äldre då?

– Vi hoppas att seniorkursen kan hjälpa till en del att sprida budskapet till personer som de träffar i olika sammanhang, säger Fröberg Helgeé.

Kenth Karlsson:

– Bra verksamhet sprider ringar på vattnet. Det är många kvinnor som är med, det vore bra att få med männen också.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt