Annons:

Kommunen gör drogprover – resultatet kan dröja flera år:

Anders Degerman säger att resultaten från narkotikaproverna kan dröja flera år innan de blir redovisade. Foto: Simon Henriksson

Kommunen gör drogprover – resultatet kan dröja flera år: "Vill få rätt kunskap"

Det görs stora narkotikatester i Vimmerby kommun, men det kan dröja flera år innan resultaten redovisas. Det säger folkhälsosamordnaren Anders Degerman.
– Vi vill få rätt kunskap innan vi går ut med något, säger han.

Annons:

Det första testet genomfördes i november 2018. Ett till gjordes i slutet av 2019. Vid den första omgången togs det narkotikaprov i samtliga avloppsverk i kommunen, men inte vid det andra tillfället. 

– Det är jag och Anja Persson som håller i det. Vi genomför såna prover, men det har visat sig av erfarenhet att man behöver göra ett antal prover innan det går att använda resultatet. Vimmerby är så pass litet att det räcker med en större fest där några använt narkotika för att det ska se mycket ut. Det är likadant åt andra hållet, är det inget en helg kan vi tro att det inte finns någon narkotika. Därför vill vi hålla på resultatet och göra ett antal tester till innan vi släpper ut något. Det kan bli fel annars, oavsett åt vilket håll det pekar, säger Anders Degerman. 

Om kommunen ska utöka antalet tester per år diskuteras. 

– Just nu diskuterar vi det, men fördelen med att göra det vid samma tillfälle varje år är att det blir jämförbart. Det går inte att jämföra en sommarmånad med en vintermånad. 

När kan resultatet släppas?

– Vi har pratat om att komma upp i fem undersökningar först i alla fall. Om det kommer bli tätare prover eller om det är om fem år ska vi diskutera vidare. Det är för tidigt att säga än, säger Degerman och fortsätter:

– Vi behöver göra fler och många undersökningar för att få det säkert. Vi vill att det ska finnas rätt kunskap om det här. Det finns mycket myter och ibland kan man tro att varje unge knarkar. Så är det inte. Vi måste se att det är ett problem, men det gynnar också alla med rätt fakta. 

Ökar bland unga vuxna

Nu görs inga särskilda drogprover på Vimmerby gymnasium. Att göra det är en komplicerad fråga, säger folkhälsosamordnaren.

– Vi vet inte om det går. Jag vet att man har gjort det i större kommuner, men man måste ha en avloppsstam att mäta från. Resultatet kan också bli knepigt. Vi vet att många har utskrivna recept och att ha tramadol utskrivet på recept är ganska vanligt, och det är narkotikaklassat. Vissa lärare och annan personal måste ha det och det är godkänt. En annan fråga är om det kommer folk utifrån till toaletterna eller om det bara är de som går på skolan? Man måste vara försiktig med det man mäter och särskilt på skolor. 

Hur är bilden av narkotikabruket annars?

– Vi bedömer att det är som det ser ut på nationell nivå. Det ökar inte nämnvärt i gymnasieåldern. Där gör vi enkätundersökningar och de anser vi är hyggligt tillförlitliga. Vi ser ingen större ökning där, men det är en ökning på befolkningen totalt sett. Två till tre procent av befolkningen använder narkotika och bland unga vuxna kan man skönja en viss ökning, men inte i de yngre åldrarna. 

Är det partyknarkandet ni ser då?

– Ja, att man är ute på krogen och tar något. Men det finns också de som använder mer kontinuerligt än så. Bland 20-30-åringar har det ökat, men det har nog också blivit mer synligt. Ökningen kanske inte är så stor som den upplevs, men det har blivit mer okej att prata om det. Det finns undersökningar som visar att de som använder använder mer än tidigare. 

"Flera orsaker"

Samtidigt sjunker andelen unga som brukar alkohol och tobak. 

– Det kan vara flera orsaker till att det är så. Narkotika är väldigt lättillgängligt i och med internet och så vidare. Vi har också stater i USA och länder som har legaliserat bruket och man pratar om det för medicinskt bruk. Då låter det bättre och man luras att tro att det är inte så farligt. Det är starka krafter som pratar om det och som jämför det med alkohol, vilket blir jättetokigt. Det spelar ingen roll om det är mer eller mindre farligt, det är farligt i vilket fall som helst. 

Vad ser man mest av i Vimmerby?

– Det är cannabis som är det största. Det finns garanterat kokain och annat här också, men det är svårt att veta hur mycket och i vilken utsträckning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt