Annons:

Drygt 16 500 fordon riskerar körförbud i Kalmar län

Tusentals fordon i Kalmar län riskerar körförbud. Foto: Pixabay

Drygt 16 500 fordon riskerar körförbud i Kalmar län

Drygt 16 500 fordon i Kalmar län får en förändrad besiktningsperiod, enligt Transportstyrelsen. För bilägare gäller det att se upp – så att de inte får körförbud.

Annons:

Den förändrade besiktningsperioden innebär att fordonsägarna får ett nytt datum och kortare tid till nästa besiktning. Är fordonet besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod bör man särskilt se över vilket datum som gäller. 

Hittills har bara 350 fordon av dem som befinner sig i riskzonen i länet besiktats. 

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kilo i totalvikt kontrolleras senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Andra gången är senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen ägde rum. Därefter handlar det om senast 14 månader efter föregående besiktning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt