Annons:

Så många miljoner kostar det att rusta upp ishallen i Vimmerby – ”Jag kan känna en oro”

Att rusta upp Vimmerby ishall så att den blir godkänd för spel i division ett kommer att kosta mellan sex och elva miljoner kronor.

Så många miljoner kostar det att rusta upp ishallen i Vimmerby – ”Jag kan känna en oro”

Vimmerby ishall måste rustas upp för att bli godkänd för fortsatt spel i Hockeyettan. Nu har en handlingsplan tagits fram och den talar om en kostnad på någonstans mellan sex och elva miljoner kronor.
– För mig handlar det om att jag måste prioritera saker och ställa dem mot varandra, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Att ishallen i Vimmerby inte håller måttet för spel i division ett är ingen nyhet. I höstas var en besiktningsgrupp från Svenska Ishockeyförbundet på plats i Vimmerby för att inspektera hallen. Vimmerby Hockey gavs då dispens för att spela i Hockeyettan säsongen 2017/18. Samtidigt krävde förbundet en handlingsplan för hur hallen ska bli åtgärdad och godkänd till säsongen 2018/19. Nu, snart ett halvår senare, har det tagits fram en handlingsplan.

– Jag var hos kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i veckan och presenterade ett par olika alternativ. Rent krasst kan man säga att det inte fattades några beslut utan de sittande politikerna tog med sig frågan till sina partikollegor. De ska återkomma till mig, men jag har inget datum för när de kommer att göra det, säger Torbjörn Bergström, fastighetschef på Vimmerby kommun.

Nya omklädningsrum

Det mest akuta för att ishallen ska klara kraven handlar om att isytan måste breddas och förlängas samt att sarg och plexiglas måste bytas ut.

– Om det ska göras så måste också läktare och utrymningsvägar byggas om. Det för med sig en hel del följdprojekt, säger Torbjörn Bergström, som har presenterat ett par olika förslag för kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har delat upp det lite. Att åtgärda det mesta för att klara oss ifrån en dispens är nummer ett. I projektet i helhet ingår även övrig upprustning med allt vad det innebär för att få en duglig ishall.  

Vad lägger du in i övrig upprustning?

– Då tillkommer nya omklädningsrum, ytterligare utrymningsvägar, fjärrvärme, nya ventilationsaggregat och så vidare. Det som då skulle finnas kvar som ett problem är takhöjden.

”Lite extravaganser”

Helen Nilsson (S) var en av politikerna som fick en dragning kring en eventuell handlingsplan.

– Vi har fått lite olika bud. Det är en lite billigare variant som vi just nu inte vet om den skulle räcka till, en lite dyrare variant och så lite extravaganser. Nu kommer vi att ta informationen vidare till kommunstyrelsen, säger Helen Nilsson.

Enligt Nilsson skulle kostnaden kunna hamna på allt mellan sex och elva miljoner kronor.

– Det allra billigaste är sex miljoner och jag vet inte ens om det är ett alternativ. Vi ska få lite mer djupgående information framöver.

”Det känns nog värre”

Informationen kring kostnader kom i alla fall i grevens tid.

– Det är bra att de har kommit fram med det här nu eftersom vi inte har satt oss med investeringsbudgeten ännu. Den första stora genomgången har vi den 8 mars, säger Helen Nilsson.

Hur viktigt anser du det är att ni löser det här?

– Klart att det är viktigt. Att upprätthålla hallar som inte håller måttet är inte bra. Då tänker jag inte minst på sarg och plexiglas.

Känner du en oro för att Vimmerby Hockey kan kastas ur division 1?

– Jag kan känna en oro för det och det är klart att jag inte tycker det är roligt. Samtidigt är det så att för mig handlar det om att jag måste prioritera saker och ställa dem mot varandra. Nu måste vi se om vi har pengar eller inte för att göra en upprustning av ishallen.

Att en upprustning av ishallen ska vara klar till hösten tror inte Helen Nilsson.

– Det känns nog värre, det kommer nog att ta en stund. I den här frågan måste vi också se till att hålla en dialog med både klubben och förbundet, säger Helen Nilsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt