Annons:

Västerviks-Posten, som tidigare ingick i Swepress-koncernens tidningar, läggs ned. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Västerviks-Posten läggs ned – vd:n "Vårt förslag innebär neddragningar"

NTM lägger ned tidningen Västerviks-Posten redan i maj i år. Förändringarna inom koncernen kommer innebära effektiviseringar och neddragningar.
– Vi ser att vi har två starka dagstidningar med Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning, säger Anna Lindberg, vd för Östgöta Media, till Dagens Vimmerby om beslutet.

Annons:

Tidigare i år briserade bomben att jättekoncernen NTM, som bland annat äger Östgöra Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Västerviks-Tidningen, köper upp Swepress samtliga publikationer. 

Nu bekräftar Östgöta Medias vd, Anna Lindberg, att tidningen Västerviks-Posten kommer att läggas ned.

– Vi gör en översyn över vilka produkter vi har på marknaden och vilka vi ska satsa på för att få en långsiktig och hållbar affär med dels bra innehåll för våra läsare och dels bra produkter för våra annonsörer. Då menar vi att vi har två starka dagstidningar i området med Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning. Genom att jobba tillsammans och göra det samarbetet ännu bättre tror vi att vi kan erbjuda väldigt bra lokal bevakning till våra läsare och bra produkter som ska levereras för våra annonskunder, säger hon.

Västerviks-Posten kommer att gå i graven runt den 8 maj i år.

– Våra prenumeranter kommer att få ett brev i dagarna där de får information om att deras prenumeration automatiskt förlängs till en prenumeration på Vimmerby Tidning. Kostnadsfritt får de också läsa Västerviks-Tidningen under en period innan de sedan får välja.

"Får stå för honom"

När köpet offentliggjordes uttalade sig Lennart Foss (koncernchef på NTM, red.anm.) om att inga tidningar skulle läggas ned.

Hur kommer det sig att ni gick ut med det?

– Det får du fråga Lennart Foss. Jag vet inte om han menade att inga titlar ska läggas ned eller att ingen lokalbevakning ska dras undan, säger Anna Lindberg.

Den 18 januari i år sa Lennart Foss så här:

– Vi har inte förvärvat det här för att lägga ned något, vi ska utveckla det.  

DV:s fråga: Detsamma gäller för Linköpings-Posten och Västerviks-Posten?

– Absolut. Linköpings-Posten är en stor produkt med duktiga medarbetare. Det har vi inte köpt för att lägga ned.

Så här säger Anna Lindberg om det:

– Där svarar han ju på att Linköpings-Posten är en produkt som det inte finns några tankar på att lägga ned.

Men frågan gällde även Västerviks-Posten?

– Det får stå för honon. Jag kan inte kommentera hans kommentar. Däremot ser vi att ett samarbete mellan Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning kommer att ge en bra lokal bevakning. Vi drar oss inte tillbaka från någon lokal bevakning eller någon annonsmarknad. Vi stärker produkterna som finns där.

"Innebär neddragningar"

Lars-Göran Bexell, ordförande för Journalistklubben i Vimmerby, säger till Västerviks-Tidningen att det "måste till en del uppoffringar med neddragningar". 

Anna Lindberg bekräftar även detta.

– När man gör sådana här saker ser man över hur man ska jobba på det mest möjliga effektiva sätt. Det vi har tagit fram i vårt förhandlingsunderlag och det förslag vi har innebär effektiviseringar och neddragningar. Men vilket resultat det får och vilka yrkesgrupper det handlar om är en förhandlingsfråga och jag ber att få återkomma till det.

Vad innebär nedläggningen för de anställda på Västerviks-Posten?

– Det kan jag inte uttala mig om i dag för det vore att föregå förhandlingarna. Det ska vi förhandla med respektive fackförbund.

Det är inte säkert att det blir redaktionella neddragningar?

– Exakt hur det kommer se ut är en förhandlingsfråga och det vill jag återkomma till när jag har förhandlat med klubben, för det är så jag tycker att sådana här processer ska skötas.

När upptas förhandlingarna?

– Förhandlingarna upptas så snart som möjligt. Vi har datum bokade och börjar prata nästa vecka.

När hoppas du att ni är i mål?

– Man ska ha respekt för förhandlingsordningen och det får ta den tid det tar. Man ska inte rusa igenom sådana här processer, man måste göra det med respekt för förhandlingsordningen. Sedan ligger det i allas intressen att det inte blir för utdraget. Man ska ha respekt för den oro som skapas på en arbetsplats när förändringar genomförs. Därför är det viktigt att ha ett bra tempo, men det ska ske helt enligt avtal.

"Inga förändringar"

När det gäller Swepress tidigare tidningar i Östergötland, bland annat Linköpings-Posten och Kinda-Posten, finns det inga nedläggningsplaner.

– Inga förändringar i dagsläget, som vi ser det. Tanken är definitivt att de ska finnas kvar. 

Övriga förändringar kommer att ske successivt under det innevarande året.

– Jag ser att det här är förändringar till det bättre för båda produkterna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt