Annons:

Kommunalrådet i Hultsfreds kommun, Lars Rosander, kritar på avtalet gällande förskoleutbildningen som förläggs i både Vimmerby, Hultsfred och Västervik. Foto: Martin Snickars

Förskoleutbildning är bara början: "Pratar redan nu om andra utbildningar"

En förskoleutbildning förläggs i både Hultsfred och Vimmerby med start nästa höst. I går tecknades avtalet mellan Linköpings universitet och Campus Småland.
– Vi pratar redan nu om att vi kan titta på andra utbildningar, säger Pär Kågefors, campuschef på Campus Hultsfred.

Annons:

Dagens Vimmerby/Dagens Hultsfred skrev redan i fredags om att Campus Småland får en förskoleutbildning med totalt 60 platser där det förläggs 20 elever på de tre orterna: Vimmerby, Hultsfred och Västervik. 

Vid en pressträff i Västervik på måndagsförmiddagen signerades avtalet av Linköpings universitet samt kommunalråd och campuschefer från respektive kommun. 

– Det är fantastiskt roligt. När vi bildade Campus Småland fick vi en större mängd med företag och invånare och dessutom större yta, vilket har gjort det lättare att få de här kontakterna. Det har varit ett vinnande koncept att jobba tillsammans, säger Pär Kågefors från Campus Hultsfred. 

"Ett framsteg för Campus Hultsfred"

De har arbetat tillsammans för att få ta del av fler utbildningar och nu kom guldchansen när Linköpings universitet väljer att lägga förskollärarprogrammet i Hultsfred, Vimmerby och Västervik. Utbildningen är 3,5 år lång och kommer läsas som heltidsstudier.

– Vi har känt att det har varit tufft och det har verkligen tagit tid. Det är egentligen nu som vi börjar se att vi får igen all tid som vi har lagt ner på det. Det känns extra roligt med tanke på att universitet inte har jobbat med att utlokalisera eller digitalisera utbildningar tidigare, säger Kågeförs. 

Hultsfreds kommuns kommunalråd Lars Rosander (C) välkomnar samarbetet med Linköpings universitet och ser det som ett långsiktigt projekt.  

– Det är ett framsteg för Campus Hultsfred att få det här förtroendet och Linköpings universitet känner sig trygga med samarbetet, säger Lars Rosander. 

"Skulle kunna anställa 50 direkt"

På två år har Hultsfreds kommun utökat med tio nya förskoleavdelningar och behovet av utbildade förskolelärare är stort. 

– Vi skulle kunna anställa 50 personer direkt, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars och lägger till:

– Detta blir en möjlighet för oss att rekrytera och utbilda förskolelärare framöver och det innebär även att kommuninvånare kan bo kvar, studera på högskolenivå och ha praktik och arbete på hemmaplan, säger han. 

Utöver dagens avtal finns det också en gemensam vilja och önskan till ett vidareutvecklat samarbete som kan handla om andra lärarprogram och högskoleutbildningar. 

– Linköpings universitet ser det som ett långsiktigt projekt och vi pratar redan nu om att vi kan titta på andra utbildningar. Det är ett sätt att höja kompetensen och kan vi få det inom fler områden så är det jättebra för våra företag och näringslivet. När ett universitet går i bräschen så kan det leda till att fler hänger på, det är vår förhoppning, säger Kågefors. 

"Ett målinriktat arbete"

Birgitha Sahlin, barn- och utbildningschef i Vimmerby, är också nöjd med det påskrivna avtalet och möjligheterna som uppenbarar sig. 

– Avtalet är ett resultat av ett målinriktat och gemensamt arbete, där både Campus i Småland och Linköpings universitet ser de utvecklingsmöjligheter som avtalet öppnar upp för, säger Birgitha Sahlin till Vimmerbys kommuns hemsida. 

Fotnot: En längre intervju med Birgitha Sahlin och Anne-Cathrine Ingström, förskolechef i Vimmerby, publiceras på DV inom kort. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt