Annons:

CNC-teknikerutbildningen ska flytta från Vimmerby till Hultsfred inför höstterminen 2022. Foto: MostPhotos

Utbildning ska lämna Vimmerby och placeras i Hultsfred: "Behöver tänka nytt"

Från Vimmerby till Hultsfred. Tanken är att CNC-teknikerutbildningen skifta studieort till hösten 2022. 
– Vi har en idé om att samla utbildningarna till en större verksamhet och då passar det bäst att vara i Hultsfred, säger Magnus Mölk på Mölk Utbildning AB. 

Annons:

Två kullar med totalt fem färdigutbildade CNC-tekniker har tagit examen efter två års studier på Campus Vimmerby, omgång ett förra sommaren och omgång två för någon vecka sedan. De som nu går i årskurs ett och tar sin examen nästa sommar är tio till antalet. En ny klass är beviljad till hösten med 16 sökande i dagsläget. 

Nu berättar Magnus Mölk på Mölk Utbildning AB att de tillsammans med Östsvenska Yrkeshögskolan har för avsikt att söka nästa CNC-utbildning till Hultsfred inför höstterminen 2022.

– Vi kommer söka både CNC-utbildningen och 3D-utbildningen i Hultsfred så vi får besked i januari nästa år. Den stora anledningen är att vi ser många fördelar med två ganska lika utbildningar under samma tak. Precis som i alla verksamheter behöver man utvecklas och tänka nytt, det är uppenbart att vi har drivit de här utbildningarna och inte lyckats fylla klasser utan haft ganska små klasser. Vi vill hitta sätt som lockar fler elever som gynnar alla. Att försöka centra och bygga upp ett större teknikcenter är något som skulle vara väldigt värdefullt för studenterna att få ta del av både CNC-teknik och 3D-teknik under samma sak, säger Magnus Mölk.

Pågående utbildningar berörs inte

Att fortsätta med 3D-utbildningen på Additivt Teknikcenter i Hultsfred och addera CNC-utbildningen har sina naturliga förklaringar. 

– Det finns egentligen inget som säger att vi inte kan flytta 3D-utbildningen till Vimmerby. Det handlar om att Vimmerby inte har 3D-utrustning. Hultsfred har CNC-utrustning och kommer investera i ännu mer så det gör att det faller sig naturligt, säger Magnus Mölk.

Den tredje klassen med CNC-tekniker, som tar examen nästa sommar, och den fjärde klassen, som ska inleda sina studier i Vimmerby i höst och studera i två år, kommer inte beröras.

– Vi fokuserar på den tredje klassen och den nya klassen som redan är beviljad. Samarbetet fortsätter i minst två år till. Vi rör inte de pågående utbildningarna. Det blir en helt ny ansökan inför höstterminen 2022, då ansöker vi om att få starta CNC-utbildningen i Hultsfred, tillsammans med Östsvenska Yrkeshögskolan som vi har ett gott samarbete med, säger Mölk. 

"Fortsätter gärna samarbeta med dem"

Han är noga med att poängtera att samarbetet med Campus Vimmerby har fungerat jättebra. 

– Det är inte så att vi inte vill samarbeta med Campus Vimmerby. Vi från Mölks sida fortsätter gärna samarbeta med dem i andra utbildningar. 

Vad kan det röra sig om för utbildningar?

– Det vi är störst på är olika former av programmeringsutbildningar. På sistone har vi dragit igång kylteknikerutbildningar i Linköping så där finns den största potentialen vad gäller nya samarbeten. 

Kan den hamna på Campus Vimmerby?

– Ja, om det finns ett arbetsmarknadsbehov och att vi ser en rimlig konkurrens. Vimmerby har såklart en egen verksamhet med planer utöver det lilla samarbete som vi har haft.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt