Annons:

Första spadtaget för mångmiljonprojektet:

Bakre raden från vänster: Thorbjörn Svensson, Magnus Djurstedt, Ulf Petersson, Rickard Eriksson och Daniel Nilssen. Främre raden från vänster: Kerstin Fröjdfeldt, Carl-Axel Centerstig och Anders Fransson.

Första spadtaget för mångmiljonprojektet: "Enorm landsbygdsinvestering"

Det första "grävtaget" för det enorma fiberprojeket i Locknevi och Brantestad har tagits. Det togs på tisdagen och senare i år ska 400 åretruntbostäder få fiber. Projektet kostar närmare 30 miljoner kronor.
– Det är en enorm kommunikationsförbättring och landsbygdsinvestering, säger Carl-Axel Centerstig, delaktig i projektet.

Annons:

De mest drivande i projektet som ska ge 400 fastboende och cirka 50 fritidsboende fiber från östgötagränsen till ytterkanten av Tuna var förstås mycket glada på tisdagen. Nu har arbetet kommit så långt att entreprenören Gamleby Mark och Bygg AB tagit det allra första "grävtaget". 

– Det är en enorm kommunikationsförbättring, som skapar förutsättningar för människor att kunna bo kvar på landsbygden och även för ungdomar att vara kvar, säger Carl-Axel Centerstig. 

Förra året slöts ett avtal mellan fiberkämparna i den östra kommundelen och Telias dotterbolag Zitius, som gör att 400 fastigheter med åretrundboende och 50 fritidsboende får möjlighet att ansluta sig till ett nytt fibernät. 

Totalt beräknas investeringskostnaden bli närmare 30 miljoner kronor. Anslutningen för varje fastighet ligger på drygt 20 000 kronor. Länsstyrelsen bidrar med 13,6 miljoner kronor, abonnenterna med cirka tio miljoner och 5,6 miljoner kronor ligger på Zitius.

– Det är kanske den största landsbygdsinvesteringen av alla. Vi sökte pengarna och fick det av Länsstyrelsen, men blev tvungna att lägga över det på Telia. Det är nästan inget byalag som kan klara de krav som ställs, men vi ställde krav på Zitius att underlaget vi hade var det som gällde för att överlåta det, säger Carl-Axel Centerstig och Anders Fransson.

"Får ses som en styrka"

Arbetet sattes igång samtidigt som Telias nedläggning av kopparnätet blev genomfört.

– Uppslutningen har varit total nästan. Vi ligger på 95 procent av åretruntboende och har fått in hela befolkningsspektrat. Allt från de unga till de som är över 90 år, säger Brantestadbon Anders Fransson, som fajtats för fibern i åratal.

Inte en krona i projektet, som definitivt får betraktas som en succé, kommer från Vimmerby kommun.

– Inte en kommunal skattekrona har gått till det här och det får ses som en styrka. Det gör att vi har mycket mer planeringsförutsättningar och inte har varit beroende av några beslut som drar ut på tiden.

"Förutsättning för landsbygden"

Att den östra kommundelen nu fibreras är extremt betydelsefullt, enligt duon. 

– Det blir det största sammanhängande fiberområdet i hela kommunen. Många projekt har fått vänta, men det här är bara att köra igång nu. Det är viktigt att landsbygden nås av fibern, det är en förutsättning inför framtiden och gör att mängder av människor kan arbeta hemifrån, stanna kvar och bosätta sig här.

I Locknevi, där Locknevi Classic Motor Show nyligen hölls, ska nätet ha gått ned när de 3 000 besökarna var på plats.

– Det om något visar hur viktigt det här är.

"Väldigt fin sammanhållning"

Entreprenören Gamleby Mark och Bygg AB:s delägare, Thorbjörn Svensson, lovordar också projektet. 

– Det här fiberprojektet har haft en väldigt fin sammanhållning, säger han och betonar att nästan samtliga markägare har varit positivt inställda: 

– Vi har fått gå förbi några, men det är inte många som har satt sig på tvären. De allra flesta ser nyttan med det här.

Carl-Axel Centerstig och Anders Fransson säger att man pratat med varenda markägare, som är närmare 400 till antalet. 

Vid Vrångfall kommer det bli fiber via luftledning, men det ska också vara det enda stället. 

– Målet är att det ska vara fibrerat till de anslutna senare i år, säger Anders Fransson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt