Annons:

Stort intresse för fiber i Locknevi och Frödinge

Fibermötena lockade många besökare – nu är projektet i östra kommundelen igång på allvar. Foto: Fiberföreningen

Stort intresse för fiber i Locknevi och Frödinge

Fiberprojektet i Locknevi och Brantestad har fått en lysande start. Ungefär 325 personer kom på de informationsträffar som arrangerats under de senaste dagarna.
– Det var oväntat mycket folk, säger IT-föreningens Anders Fransson.

Annons:

För en tid sedan berättade Dagens Vimmerby att det är klappat och klart för fiberprojektet i den östra delen av Vimmerby kommun. 

Projektet väntas kosta närmare 30 miljoner kronor och innebär fiberanslutningar för cirka 400 åretruntbostäder. Bakom projektet står statliga bidrag, EU-bidrag, Telias dotterbolag Zitius och förstås de boende som väntas gå in med drygt tio miljoner kronor. 

Under de senaste veckorna har två informationsmöten arrangerats som lockat cirka 325 personer. Anen-Yxerns IT-förenings Anders Fransson kommenterar nuläget så här: 

"Nu är definitivt projektet igång. Ju snabbare anslutningsavtalet kommer in ju snabbare kan projekteringen börja.Med snabb start kanske fibern hinner ut i bygden innan kopparnätet stängs ned. Många som ligger utanför föreningens område vill ansluta sej eftersom Vimmerby fiber har stoppats. På grund av tidsbrist runt jul/nyår när vi övertog kommunens ansökan hade vi inte kapacitet eller möjlighet att kontakta alla i närområdet utanför vårt område vilket vi givetvis beklagar. Vi är ju en liten ideell som inte fått en enda kommunal skattekrona till detta och då blir det givetvis svårt att ta det fulla ansvaret för östra kommundelen speciell eftersom det inte verkar finnas någon strategisk fiberplan för detta. Det är arbete på gång med att bilda ett område öster om Vimmerby. Lösningen kan vara likadan som Anen-Yxerns IT-förening. Kommunen har anställt en IT-samordnare och detta kan kanske vara en uppgift för honom."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt