Annons:

  • Har fått kontroll på skogsbranden:

    Det är mycket svåra förhållanden för räddningstjänsten vid skogsbranden i Tuna. Foton: Räddningstjänsten

  • Har fått kontroll på skogsbranden:
  • Har fått kontroll på skogsbranden:
  • Har fått kontroll på skogsbranden:

Har fått kontroll på skogsbranden: "Väldigt stor rasrisk"

Räddningstjänsten har både omringat och fått kontroll över branden mellan sjöarna Kvarnsjön och Möckeln i Tuna. Men det är mycket svårjobbat för de brandmän som är på plats.
– Sikten är begränsad och det är stor rasrisk, säger Stefan Larsson, räddningschef i beredskap.

Annons:

En rejäl skogsbrand rasar i ett område mellan sjöarna Kvarnsjön och Möckeln i Tuna. Totalt omfattas branden av 1,5 hektar. Totalt har 14 personer hjälpt till med arbetet, även markägare och andra är inräknat i det.

Räddningstjänsten hade problem att hitta rätt först, men har sedan eftermiddagen kämpat rejält med att stoppa branden. Att det både är väldigt varmt och rökigt i brandområdet innebär en stor påfrestning för brandmännen.

– Vi jobbar väldigt, väldigt långt inne i branden och det är mycket tufft för killarna. Sikten är väldigt begränsad eftersom det har brunnit rejält. Det är mycket stor rasrisk. Men vi har lyckats omringa branden och de öppna lågorna är släckta, men det är så torrt i backen att det brinner ett par meter under marken. All vegetation har brunnit och det är extremt varmt att gå på den glöd som finns i marken, säger Stefan Larsson, vars brandmän hade hjälp av brandlyg och en drönare för att lokalisera branden.

Branden är sedan en tid tillbaka under kontroll.

– Men det är så torrt i backen att det fortfarande brinner under marken. Vattnet vill inte heller tränga ned, utan det lägger sig som en kula ovanpå. Vi skulle behöva få ner ytspänningen, så att vattnet blir lättare helt enkelt. Det är jättebesvärligt. 

"Jobbar till mörkret lägger sig"

Åtta brandmän lär arbeta med branden fram tills 23-tiden på onsdagskvällen. 

– De kommer jobba tills mörkret lägger sig. Sedan kommer vi att gå ned i bevakning under natten. Vi kommer ha två, tre som är där och bevakar. När det blir mörkt är det ännu sämre sikt och då är rasrisken för stor för dem.

Branden kommer att bevakas till klockan sju i morgon bitti.

– Då tar vi ett nytt beslut om läget. Vår förhoppning är att kunna överlämna till markägaren under morgondagen. 

Att en brandpump exploderade i uppbygnadsfasen har försvårat för räddningstjänsten.

– Det blev ett avbrott, men vi har alltid med oss en pump till. Den fick bli ersättningspump, men en sådan pump ligger på 300 000 kronor, så det är en stor kostnad.

En brandman har också fått brännskador under släckningsarbetet. Mer om det kan du läsa här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt