Annons:

Hon ska leda arbetet med förstudien:

Jacob Käll (C), Erica Månsson, Anna Olausson och Peter Högberg (S).

Hon ska leda arbetet med förstudien: "Brinner för litteratur och yttrandefrihet"

Arbetet med den litterära noden är verkligen igång. Erica Månsson, med mångårig erfarenhet från kulturen i Småland, ska leda förstudien.
– Det känns mycket spännande med det här uppdraget, säger hon.

Annons:

I maj skrev vi om att arbetet med den litterära noden var igång. Nu har kommunen presenterat den som projektanställts för att leda arbetet med förstudien till mars-april nästa år. 

Det handlar om Erica Månsson från Nilsson & Månsson. Hon har tidigare varit kultur- och fritidschef i Växjö kommun och varit chef för Smålandsmuseumet. Hon har också arbetat med Fria ordets hus i Växjö.

– Det känns spännande med det här uppdraget eftersom jag brinner för litteratur och yttrandefrihet. Vimmerby är fantastiskt som har Astrid Lindgren och den här satsningen känns självklart. Vi är glada att vi fick uppdraget, säger hon.

Hon ser Vimmerby som ett självklart val som bas för den litterära noden.

– Det unika med Näs, barndomshemmet och författarskapet gör det här till en regional nod. Jag tycker det är bra att länet satsar på det, det finns ett stort författarkluster på Öland och Kalmar. 

Fått 840 000 kronor

Totalt har man fått 840 000 kronor från Landstinget för innevarande år.

– Hur det ser ut framöver får vi se. Kulturbudgeten på regional nivå är lite knepig, men vi ska skapa en regional litteraturnod. Självklart hoppas både vi och Landstinget att det här ska växlas upp och att det blir statligt stöd. Det förs förhandlingar med Kulturrådet. Att man får ett regionalt uppdrag är ju en tydlig riktningspekning från dem, säger Peter Högberg (S).

Socialdemokraten vill att många aktörer ska bli involverade. 

– Det handlar om Näs, Astrid Lindgren AB, högskolor, universitet, Folkhögskolan, de kommunala skolorna och Kulturskolan. Det blir en viktig arena och jag ser att kulturen är en viktig del i samhällsbygget, både demokratiskt och värderingsmässigt. Vi ser ju runtom i världen att där totalitära ledare tar över är den fria kulturen och det fria ordet bland det första man beskär. Arvet från Astrid Lindgren är jätteviktigt att bygga vidare på och det är ett sätt att bygga demokratin framåt.

"Blir nyckelspelare"

Erica Månsson ska arbeta med förstudien på deltid fram till mars-april någon gång. Det första hon ska göra är att kartlägga vilka aktörer som kan vara aktuella för nodarbetet.

– Det handlar om att koppla samman befintliga strukturer och kommunen tillsammans med landstinget ska växa in i det här. Mycket får ge sig under resans gång, hur ska noden organiseras, vem ska äga den i framtiden och hur ska finanseringen se ut både på lång och kort sikt, säger Högberg.

Hans dröm är att Vimmerby i framtiden blir en nationell nod för läsfrämjande. 

– Det finns mycket unika förutsättningar här och att börja med att kartlägga behoven känns rimligt. Näs är unikt både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Under kartläggningsfasen handlar det om att identifiera aktörerna i länet och träffa dem. De litterära sällskapen blir nyckelspelare precis som länsbiblioteken, författarnas organisationer och författarna i länet. Det är kärnan i det hela, säger Erica Månsson.

Jacob Käll (C) säger att grundsyftet med projektet är att främja berättandet, demokratiaspekten och läsandet. 

– Det handlar om att göra länet mer attraktivt, inte bara för oss människor utan också för näringslivet. Ett bra kulturutbud är något av det viktigaste för att få hit bra folk och det är något vi brottas med, säger han.

"Hade ett par toppkandidater"

Förhoppningen är att andra ska komma och vilja veta mer om hur Vimmerby jobbat med den regionala noden.

– Det är en unik litterär nod och när vi satt vår nod hoppas vi att folk ska knacka på dörren för att fråga hur vi har gjort, säger Peter Högberg.

Cirka tolv personer sökte tjänsten.

– De flesta var kvalificerade och det var många bra sökanden. Det finns ett starkt intresse och det är en styra för kommunen. Vi hade ett par riktigt bra toppkandidater, säger kultursamordnaren Anna Olausson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt