Annons:

Litteratursatsning i Vimmerby får kulturstöd:

Peter Högberg (S) tycker att det är jätteglädjande att litteratursatsningen i Vimmerby får kulturstöd.

Litteratursatsning i Vimmerby får kulturstöd: "Är jätteglädjande"

Kulturbudgeten på 79,3 miljoner kronor ger kommunen drygt 900 000 kronor till arbetet med litteraturnoden. "Jätteglädjande", säger Peter Högberg (S).

Annons:

På tisdagen tog Region Kalmar län beslut om hur kulturbudgeten på drygt 79 miljoner kronor ska fördelas. 24 olika institutioner eller kulturverksamheter får dela på pengarna.

En väldigt liten del hamnar i Vimmerby. Det handlar om 906 000 kronor för 2019 som går till kommunens arbete med en ny litterär nod, som ska tillskapas i Vimmerby. Förra året fick man drygt 860 000 kronor och det är pengar som har använts till den förstudie som pågår.

– Vi trodde nog att vi skulle få samma nivå som tidigare, så att få den här uppräkningen på 46 000 kronor är jätteglädjande. Det innebär att det finns ekonomi att gå vidare när förstudien är klar. Hur vi ska gå vidare får bli en diskussion med Region Kalmar län. Att vi får de här pengarna visar att det finns en tro på det vi gör med det här uppdraget, säger Peter Högberg (S), som leder arbetet med den litterära noden för kommunens räkning.

"Fortfarande intressant"

Från början var tanken att Astrid Lindgrens Näs av självklara skäl skulle ha ansvar för den litterära noden. Men efter kommunens försäljning av bolaget är det inte längre möjligt.

– Eftersom kommunen sålde Näs kan inte Näs ta del av offentliga medel och därför landade det på kommunen. Näs är fortfarande en intressant och viktig plats, men förstudien får peka på vart noden ska vara. 

Erica Månsson, som leder förstudien, har intervjuat Astrid Lindgrens Näs, Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgren AB och Kulturrådet, säger Peter Högberg. Hennes förstudie ska presenteras i mars 2019.

– En diskussion är hur vi ska organisaera litteraturnoden. Ska den vara i kommunal förvaltning? Ska den vara i bolagsform, eller som en förening eller en stiftelse? Det ska förstudien svara på. Vi har jobbat med ganska blankt papper för att inte begränsa oss.

"Får inte bara bli en kuliss"

Kulturstödet kommer definitivt att gå till någon form av tjänst under året.

– Det är en regional nod och det kommer bli någon form av tjänst som jobbar regionalt med den litterära noden. Vad vi kan göra utöver det får vi titta på. Det är ännu oklart vad som ska ske i Vimmerby och i övriga delar av regionen. I förstudien görs det en omvärldsanalys och man tittar på vilka noder det finns i landet. Det finns andra att lära av och på så sätt sno kloka idéer från dem, säger Peter Högberg, som sitter i styrgruppen med Jacob Käll (C) och tjänstemannen Anna Olausson. 

Högberg säger att det är viktigt att noden blir förankrad i kommunen och kommer kommuninvånarna till del.

– Ska man vara värd för en litterär nod är det viktigt att den bottnar i något. Det får inte bara bli en kuliss, utan det ska kännas äkta. Värdkommunen ska visa vad vi står för och det blir såklart med Astrid Lindgren som stark botten, men också med verksamhet här. 

Samtidigt vill Högberg rikta kritik mot staten, som han menar kryper ur sitt ansvar för den regionala kulturen.

– Staten backar från sitt ansvar och regionen får ta ett större ansvar och trycka in mer pengar för att bibehålla nuvarande nivå med den här uppräkningen. Det påpekar vi hela tiden när vi träffar representanter från regeringen och Kulturrådet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt