Annons:

DV AVSLÖJAR: Itsam kan flytta sitt kontor till annan kommun

Itsam kan flytta sitt huvudkontor från Kisa till Linköping, bekräftar förbundsdirektören Mattias Bly för Dagens Vimmerby. Foto: Pressbild

DV AVSLÖJAR: Itsam kan flytta sitt kontor till annan kommun

Kommunalförbundet Itsam kan lämna Kinda kommun. En flytt till Linköping, som inte är en av medlemskommunerna, ska utredas. Det kan Dagens Vimmerby avslöja.
– Det går inte att sticka under stol med att vissa kan bli missnöjda, säger förbundsdirektören Mathias Bly.

Annons:

Vimmerby kommun gick med i kommunalförbundet Itsam 2012. Det har varit flera stormar kring Itsam efter det. Först fick förbundsdirektören Alberto Necovski sparken och i januari förra året valde förbundsdirektören Susanne Korduner att säga upp sig efter en tid av turbulens och missnöje med hennes ledarskap.

Nu kan Itsam vara på väg att lämna Kisa, där förbundet har sitt kontor och sin verksamhet i dag. Itsams ledning utreder en flytt till Linköping – som inte är en av de sex medlemskommunerna.

– Jag kan bekräfta det. Vi ska utreda det och vi fick uppdraget från den politiska ledningen efter direktionsmötet i torsdags, säger förbundsdirektören Mattias Bly till Dagens Vimmerby.

Den främsta anledningen till att en flytt ska utredas är ur ett kompetensförsörjningsperspektiv.

– Det finns ett antal olika perspektiv, men det handlar väldigt mycket om kompetensförsörjningen. Det finns ett stort it-kluster i Linköping, men det finns också ett verksamhetsperspektiv framåt i det här. Vi sitter i ett hus i dag där vi knappt kan sitta. Vi har vuxit ur det storleksmässigt och det krävs en stor insats för att renovera det. Även om lokalen inte är anpassad efter den mängd personer vi är, så går det att lösa med fastighetsägaren, men det är en del av det vi måste titta på och vilka olika lösningar som finns, säger han och fortsätter:

– Vi ska titta på det ur ett kompetens- och organisationsperspektiv och titta på en risk- och konsekvensanalys för att belysa konsekvenserna för den tekniska servicen och den ekonomiska påverkan på medlemskommunerna.

"Kinda som förlorar något"

Direktören Mattias Bly säger att det är viktigt att behålla den kompetens som finns i Itsam i dag men också avgörande hur man ska klara kompetensförsörjningen på längre sikt. 

– Det handlar om både kort och lång sikt. Vi måste se över hur vi kan säkra kompetensförsörjningen i framtiden.

Det är förstås Kinda kommun som primärt skulle förlora på en flytt av placeringen till Linköping.

– Rent krasst är det Kinda som förlorar något på det, men Vimmerby påverkas inte. Vi gör det mesta vi gör på distans, det handlar om fjärrstyrning av verksamheten och fjärrdistans. Servicen ska inte påverkas, vi har ett uppdrag oavsett det geografiska läget. Vi skulle i sådana fall få längre till vissa kommuner och kortare till andra.

Itsam har ingen fast personal i Vimmerby. 

– Vi är bara i Vimmerby när vi får ett ärende där, men skulle det bli en flytt kanske vi behöver personal i Vimmerby. Vi får titta på det i utredningen, men vi driftar inte särskilt mycket på plats. 

Ingen kommun, förutom Kinda, kommer påverkas negativt av en flytt?

– Det ska inte påverka kommunerna, men det påverkar oss. Rent krasst får vi längre väg till tre kommuner och kortare väg till tre kommuner. Det är mer en organisationsfråga det handlar. Vårt uppdrag ändras inte.

"Då kan man bli missnöjd"

Enligt uppgifter till Dagens Vimmerby finns det visst missnöje bland personalen mot en eventuell flytt. Personalen blev på måndagsmorgonen informerade om att en flytt till Linköping ska utredas. 

– Bor man i Vimmerby och pendlar till Kisa, men i stället ska pendla till Linköping så är det en negativ konsekvens och då kan man bli missnöjd med det. Det ser jag inget konstigt med. 

Ser du risk att förlora kompetent personal?

– Den risken finns, men det får vi titta på i den här utredningen hur vi gör för att vara attraktiva för att personalen ska stanna.

Men en flytt kan drivas igenom även om vissa ur personalen inte vill följa med?

– Alla förändringar har för- och nackdelar för de som jobbar.

Var ett förslag redan 2013

Förbundsdirektören ska tillsammans med chefer och gruppledare gå igenom eventuella risker och konsekvenser. 

– Sedan blir det fackliga företrädare som också kommer in. Det blir en väldigt bred utredning med både det tekniska perspektivet och personalperspektivet, som är den stora delen. En första koll är ju vilka som får väldigt långt och vilka som får närmare. Men det går inte att sticka under stol med att en del blir missnöjda.

Ett beslut ska tas på direktionens sammanträde i november. Redan 2013 föreslog kommunalrådet i Vimmerby, Micael Glennfalk (M), som då var vice ordförande i kommunalförbundet, en flytt av huvudkontoret från Kisa. Då blev det ingenting av det. 

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger att hon har fått kännedom om planerna, men kan inte kommentera det närmare.

– Det går inte att säga hur det skulle påverka oss, men jag kan tycka att det känns konstigt att inte lägga det i en medlemskommun. För oss blir det ganska långt också. Sedan kanske det inte alls påverkar, det får vi se, säger Helen Nilsson.

Itsam är Vimmerby kommuns it-bolag som man delar med Kinda, Åtvidaberg, Ödeshög, Ydre och Boxholm. Totalt jobbar cirka 45 personer i Kisa. 

Vi har sökt Tomas Peterson (M), som är kommunens representant i Itsams direktion.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt