Annons:

Familj får prövningstillstånd mot Vimmerbyföretagaren:

Arbetsdomstolen ska pröva tingsrättens dom i fallet med Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson. Foto: Kalmar tingsrätt

Familj får prövningstillstånd mot Vimmerbyföretagaren: "Tar inte ut något i förskott"

I somras kom tingsrättens besked att Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson förlorar en tvist mot tre utländska medborgare, som jobbade för honom sommaren 2016. Nu har den utländska familjen beviljats prövningstillstånd.
– Det finns gott hopp om att de ska få full ersättning, säger juristen Ingemar Jeanlo, som företräder familjen.

Annons:

Den ukrainska familj som jobbade för Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson sommaren 2016 fick alldeles för lite i lön. Familjen stämde via ombud företagaren och i somras kom tingsrättens dom.

Henrik Samuelsson skulle betala nästan 100 000 kronor plus ränta till tre av familjemedlemmarna. Den fjärde personens krav ogillades i tingsrätten och för en av personerna blev ersättningen begränsad.

Ingemar Jeanlo, som företräder familjen, öppnade tidigt för att överklaga domen. Det gjordes och nu har man beviljats prövningstillstånd. Samtidigt har samtliga Henrik Samuelssons överklaganden avslagits.

– Det handlar om de två som inte fick full ersättning, det är det som är aktuellt. En av dem fick inget alls och en fick en begränsad del, säger Ingemar Jeanlo.

Vad betyder det att ni har fått prövningstillstånd?

– Som jurist har man lärt sig att aldrig ta ut några segrar i förskott, men det är klart att när Arbetsdomstolen meddelar prövningstillstånd finns det relativt gott hopp att om få ut full ersättning.

"Är optimistisk"

Arbetsdomstolen är högsta instans i den här typen av tvister och att de prövar ett mål är relativt ovanligt.

– Antingen är det av prejudikatintresse eller för att ändra tingsrättens beslut. Att det skulle vara det första har jag svårt att tro. Motparten försökte också överklaga, men har inte fått prövningstillstånd.

För familjen, som nästan inte fick någon lön alls för sitt arbete, kan det inte bli sämre av en prövning.

– De två delarna där man fick full ersättning ligger fast, så det kan bara bli bättre.

Vad tror du om chanserna att få, som ni anser, upprättelse?

– Jag är optimistisk, men vet att man ska vara försiktig.

"Ingen ny bevisning"

När målet tas upp av Arbetsdomstolen är oklart. Först ska motparten få chansen att yttra sig. 

– Men med all sannolikhet lär det avgöras på handlingarna. Det finns ingen ny bevisning från vår sida och det är svårt att kunna åberopa ny bevisning också. Det brukar kunna gå ganska snabbt att få till ett avgörande. 

Sören Öhman, ordförande i Arbetsdomstolen, säger att domstolen aldrig motiverar den här typen av beslut.

– Domstolen motiverar aldrig beslut om prövningstillstånd eller inte, det står direkt i lagtexten vad som är skäl för prövningstillstånd. Ger vi prövningstillstånd så har vi tyckt att åtminstone de skäl som anges i någon av punkterna i lagen är uppfyllda. Ger vi inte prövningstillstånd så har ingen av de punkterna ansetts vara uppfyllda, säger han.

– Om båda parter överklagar och är missnöjda med tingsrättens avgörande, men bara den ena parten får prövningstillstånd så tar man upp det som ska bli som tingsrätten sa eller som den parten begär i Arbetsdomstolen. 

Exakt när målet ska prövas kommenterar inte Arbetsdomstolen. Vi har sökt Henrik Samuelsson utan resultat.

Här kan du läsa en tidigare intervju med familjen. Här kan du läsa om domslutet i tingsrätten.

Fotnot: Skälet till att vi namnpublicerar är att allmänintresset är stort och för att man som företagare har en offentlig roll när det handlar om hur man behandlar sina anställda.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt