Annons:

Familjen vann mot Vimmerbyföretagaren i Arbetsdomstolen

En familj vann mot Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson i Arbetsdomstolen. Foto: Mostphotos

Familjen vann mot Vimmerbyföretagaren i Arbetsdomstolen

Förra sommaren kom tingsrättens besked att Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson förlorade en tvist mot en utländsk familj som jobbade för honom 2016. I höstas fick familjen prövningstillstånd – och nu har Arbetsdomstolen gett familjen rätt fullt ut.
– Det känns väldigt bra för mina klienter, säger juristen Ingemar Jeanlo, som företrätt familjen.

Annons:

Det var sommaren 2016 som den ukrainska familjen jobbade för Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson. Hela familjen fick dock alldeles för lite i lön och via ombud stämde familjen företagaren. 

Henrik Samuelsson skulle betala nästan 100 000 kronor plus ränta till tre av familjemedlemmarna. Den fjärde familjemedlemmens krav ogillades i tingsrätten och för en av personerna blev ersättningen begränsad.

Omedelbart öppnade Ingemar Jeanlo, som företrätt familjen, för att överklaga domen. Det gjordes och i höstas beviljades man prövningstillstånd. Samtidigt avslogs samtliga av Samuelssons överklaganden.

– Det handlar om de två som inte fick full ersättning, det är det som är aktuellt. En av dem fick inget alls och en fick en begränsad del, sa Ingemar Jeanlo.

"Längre process"

Nu har Arbetsdomstolen fattat sitt beslut och domslutet går helt på familjens linje. Utöver det som tidigare beslutats ska familjen få ytterligare knappt 90 000 kronor.

– Det har blivit en längre process än man trodde från början. Nu har det blivit helt rätt till slut och det känns väldigt bra för mina klienter. Jag ansåg att tingsrätten gjorde en felaktig bevisbedömning. Det fanns starka noteringar för hur de hade jobbat samtidigt som motparten knappt befunnit sig där själv. Jag var övertygad redan i tingsrätten att det skulle gå vägen, så jag blev väldigt förvånad. De gjorde en felaktig bevisvärdering, säger Ingemar Jeanlo.

Hur har familjen reagerat?

– Jag har haft sms-kontakt med dem och de var väldigt tacksamma och glada över beskedet. Det känns extra bra som ombud när man får framgång i ett sådant här ärende. Den här familjen var i en väldigt utsatt position och en svagare part jämfört med arbetsgivaren.

Samuelssons svar

Henrik Samuelsson har svarat via sms och hävdar att hans verksamhet saknar "ersättning för förmåner som familjen ådragit sig på på drygt 250 000 kronor". 

Samuelsson menar att familjen har ockuperat Vimmerby Bed & Breakfast och olovligt ätit av maten. Han påstår även att han har blivit dödshotad av familjen. Han menar vidare att eftersom de inte har varit svenska medborgare har han inte haft någon möjlighet att betala dem lön. 

"Dessa krav ligger hos Kronofogden som hanterar dessa ärenden. Det är ju tråkigt att jag förlorade och att man kan få lön utan att ens arbeta som dottern enligt din utsaga ska ha är ju helt otroligt, men att bo och ockupera lokaler är ju något som hon också kunde så när vi får hennes personnummer, så kommer Kronofogden att få underlag på detta som också skall återbetalas", skriver Vimmerbyföretagaren i ett sms.

Så här bemöter Ingemar Jeanlo Vimmerbyföretagarens påståenden.

– Det är helt grundlösa påståenden. Merparten av det här kom under prövning i tingsrätten och tingsrätten tog inget intryck av det. Han hade inte stöd för sina påståenden och mina klienter säger att det här aldrig har hänt. Det är en processtaktik han har haft, men som han inte har haft framgång för.

Här kan du läsa en tidigare intervju med familjen. Här kan du läsa om domslutet i tingsrätten.

Fotnot: Skälet till att vi namnpublicerar är att allmänintresset är stort och för att man som företagare har en offentlig roll när det handlar om hur man behandlar sina anställda.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt