Annons:

VIMMERBYÖRETAGARE FÖRLORAR TVIST – SKA BETALA 100 000 TILL EX-ANSTÄLLDA

Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson ska betala 100 000 kronor till tidigare anställda. Foto: Kalmar tingsrätt

VIMMERBYÖRETAGARE FÖRLORAR TVIST – SKA BETALA 100 000 TILL EX-ANSTÄLLDA

Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson förlorar en tvist mot tre utländska medborgare, som jobbade för honom sommaren 2016. Totalt ska Samuelsson ersätta de tre med sammanlagt drygt 98 000 kronor.
Samtliga av Samuelssons ställda motkrav ogillas.

Annons:

Fyra ukrainska medborgare, som arbetade för Henrik Samuelsson sommaren 2016, har stämt Vimmerbyföretagaren på över 100 000 kronor. Här finns en längre version om deras krav.

Nu har Kalmar tingsrätt avgjort tvisten och Samuelsson ska betala nästan 100 000 kronor plus ränta från den 12 maj förra året till tre av familjemedlemmarna för utebliven lön. En av personernas krav har dock ogillats i tingsrätten. Henrik Samuelsson ska också stå för kostnaden för familjens jurist i de tre av fyra fallen.

Henrik Samuelsson har i tre av fyra fall vitsordat det yrkade beloppet samt begärd ränta men motsatt sig kravet eftersom han hade en motfordran som översteg det yrkade beloppet. 

Åberopade ingen som vittne

Enligt företagaren hade familjemedlemmarna nämligen ätit frukost vid 45 tillfällen och för det ville han ha 8 100 kronor. Han menar att ett av hans rum på Vimmerby Bed & Breakfast har använts av familjen i över 150 dagar och för det ville han ha ersättning på drygt 172 000 kronor. Han ville också ha ersättning för en bil som skulle stått parkerad under samma tid med sammanlagt 104 000 kronor. Henrik Samuelsson menade också att en av familjemedlemmarna tagit en nyckel. Nyckeln lämnades visserligen tillbaka först i januari 2017, men tingsrätten konstaterar att det emellertid inte är bevisat att nyckeln har tagits på det sätt som Vimmerbyföretagaren beskrivit.

Men tingsrätten konstaterar att Henrik Samuelsson som bevisning framför allt åberopat sina egna uppgifter. Av ett förhör med honom framgår att han personligen inte har sett väsentliga delar. I stället ska det vara andra som har berättat om det för honom. Men Henrik Samuelsson har inte valt att åberopa någon av dem som vittne. Tingsrätten menar därför att Samuelssons uppgifter har ett lågt bevisvärde och att det inte är bevisat att de ätit eller bott på VBB.

Själva menar personerna att de hade en lägenhet i Vimmerby under tiden de arbetade åt Samuelsson.

Kan överklaga

Den fjärde familjemedlemmen – där tingsrätten menar att det inte går att bevisa att personen arbetat de timmar personen vill ha ersättning för – ska betala Henrik Samuelssons rättegångskostnader med nästan 14 000 kronor plus ränta. Tingsrätten skriver i domen att det är rimligt att tro att personen utfört arbete enligt anställningsavtalet, men att det måste framgå hur mycket som personen faktiskt har arbetat för att ett belopp ska kunna dömas ut. Att ett visst belopp betalats ut av arbetsgivaren ändrar inte bedömningen, skriver tingsrätten. 

Senast den 12 juli i år ska ett överklagande ha lämnats in till tingsrätten.

Dagens Vimmerby har sökt Henrik Samuelsson via telefon, sms och mejl. I ett mejl skriver han så här: 

"Du skriver inte sanningen ändå och har fortfarande inte dementerat det du tidigare skrivit som som sagt inte stämmer. Tills du gjort det så hör inte av dig till oss som vi tidigare påvisat".

Fotnot: Skälet till att vi namnpublicerar är att allmänintresset är stort och för att man som företagare har en offentlig roll när det handlar om hur man behandlar sina anställda.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt