Annons:

Kommundirektören om uppgörelsen:

Kommundirektören Carolina Leijonram vill inte i detalj kommentera uppgörelsen mellan Vimarhems styrelse och Jan Erixon.

Kommundirektören om uppgörelsen: "Finns ingen dold information"

Vimarhems vd Jan Erixon får 18 månadslöner i avgångsvederlag för att sluta som vd i Vimarhem. Kommundirektören Carolina Leijonram vill inte kommentera detaljer i avtalet.
– Det vore konstigt om jag som vd för moderbolaget uttalar mig och värderar styrelsens bedömning, säger hon.

Annons:

Efter 29 år som vd för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB gör Jan Erixon sin sista arbetsdag den 31 januari nästa år. Trots att det – enligt Vimarhems styrelsen – är Jan Erixon själv som vill sluta får han 18 månadslöner i avgångsvederlag. Det motsvarar drygt 1,4 miljoner kronor.

Kommundirektören Carolina Leijonram vill inte kommentera uppgörelsen. 

– Det här är en uppgörelse mellan styrelsen och Jan Erixon. Styrelsen tillsätter och avsätter sina vd:ar och så ser det ut i avtalet. Det är inget kommunens moderbolag eller kommunen i sig har något att säga till om. Det är ett eget beslut i den egna bolagsstyrelsen. Det ingår inte i min roll att kommentera det. Vimarhems styrelse anser att det här är den bästa lösningen. Det är styrelsen som sitter på helheten och har gjort den här bedömningen, säger Carolina Leijonram.

Är det motiverat att ge honom 18 månadslöner i avgångsvederlag?

– Det skulle vara konstigt om jag som vd för moderbolaget uttalar mig och värderar styrelsens bedömning. Det vore väldigt galet. Någon sådan kommentar får du inte av mig, det är inte min roll. 

Men som utomstående kan det te sig märkligt att man ger 18 månadslöner till någon som vill sluta?

– Jag har respekt för att den frågan ställs, men jag har inget svar på den. Den frågan får ställas till styrelsen utifrån hur deras resonemang har varit. Det är inget jag kan ha synpunkter på. 

"Ingen dold information hos mig"

Carolina Leijonram säger att hon har haft ett gott samarbete med Jan Erixon under sina år som kommundirektör.

– Vi har inte haft något bekymmer. Vi har haft ett gott, öppet och bra samarbete i de sakfrågor vi har haft gemensamt. Vimarhem har byggt en hel del åt våra kärnverksamheter och vi har fått till bra lösningar upplever jag.

Hur tror du att en sådan här uppgörelse påverkar förtroendet för kommunen?

– Det är svårt att säga, det får visa sig. Det är viktigt att vi jobbar på ett förtroendeingivande sätt och det är en viktig utgångspunkt för mig. Jag vet inte om det kommer spela någon roll. Vi har våra bolag, kommunala organisationer och tillhör samma kommunkoncern, men bolagen har rätt att fatta sina egna beslut. Jag tänker att styrelsen och Jan har beaktat den aspekten i diskussionen och kommit fram till att det här är den bästa lösningen. Det vore tråkigt om det slår tillbaka på oss och på tilliten och tilltron till kommunkoncernen. I den roll jag har anser jag att det skulle vara olyckligt.

Med tanke på den uppgörelse som finns, är det här verkligen Jan Erixons eget beslut?

– Jag känner inte till något annat. Jag kan inte säga vem som har bestämt i slutändan, jag har inte funnits i de här rummen. Det här är den uppgörelse man har gjort och utifrån pressmeddelandet uppfattar jag det som att man är överens om det här. Jag har ingen dold information som finns hos mig.

Vi har sökt Jan Erixon och styrelseledamoten Magnus Danlid (C), som hänvisar frågor till ordförande Michael Svensson. Ingela Nilsson Nachtweij (C), tillträdande kommunalråd, hänvisar alla frågor till majoriteten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt