Annons:

Extrainsatt styrelsemöte avgör fiberupphandlingen

Vimarhems styrelseordförande Michael Svensson har kallat styrelsen till ett extra sammanträde för att avgöra frågan om fiberupphandlingen. Foto: Simon Henriksson

Extrainsatt styrelsemöte avgör fiberupphandlingen

Vimarhems styrelse har kallat till ett extrainsatt styrelsemöte den 3 oktober. Då bestämmer man om fiberupphandlingen ska avbrytas.
– Vi får damma av den här frågan och gå vidare, säger ordföranden Michael Svensson (S).

Annons:

I går avslöjade Dagens Vimmerby att kommunledningen vill att Vimarhem avbryter sin upphandling av fiberanslutning av 384 lägenheter i kransorterna. Detta med stöd från juridisk expertis från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), sin egen upphandlingscentral och andra kommuner i länet.

I går träffades parterna för att diskutera frågan.

– Vi hade ett väldigt bra möte och styrelsen i Vimarhem kommer kalla till ett styrelsemöte. Jag kan inte säga något om diskussionen, men vi hade en bra dialog. Vi får se vad styrelsen tar för ställning, säger kommunchefen Carolina Leijonram.

Hur gick diskussionen?

– Jag går inte in på det. Alla framförde sina kunskaper och nu ligger avgörandet på Vimarhems styrelse.

”Inga synpunkter på det”

Leijonram tycker inte att det är anmärkningsvärt att den här situationen har uppkommit.

– Det uppstår alltid situationer och man har olika glasögon, det är inget konstigt med det. Skillnaden är att det här är en fråga som fått publicitet, men det är sånt som händer hela tiden. Det är naturligt i en utveckling.

Vilka argument framförde du under mötet?

– Utifrån den fakta som jag sökt in så behöver man inte upphandla det här och det är ett undantag. Att det finns ett undantag har framkommit under resans gång.

Hur ser du argumenten som Jan Erixon framförde i Dagens Vimmerby?

– Jag har inga synpunkter på det. Han har kollat med sina källor. De har branschorganisationer som de vänder sig till och det är inte så konstigt. Nu handlar det om hur vi löser det här på hemmaplan.

Vimarhem hänvisar ju själva till en skrivelse där det står att kommunikatonsoperatörstjänster inte behöver upphandlas i enlighet med LOU. Hur ser du på det?

– Jag tänker att vi som finns på de här befattningarna söker information på olika håll och har fått olika svar.

”Inte för sent ute”

När Vimarhem för några år sedan skrev ett tolvårigt avtal med Telia för fiberanslutning av drygt 900 hushåll i Vimmerby tätort fick man enorm kritik av det dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk.

– Vimmerby Fiber var inte riktigt på banan när Vimarhem tecknade det förra avtalet. Vi var inte mogna att föra det resonemanget som vi har i dag. Nu är vi inte för sent ute och har möjlighet att finnas som en aktör.

Vad skulle det betyda ekonomiskt för kommunen om Vimarhem drog in kommunens fibernät?

– Jag har inga belopp, men en klar uppfattning om att det är viktigt ur ett koncernekonomiskt perspektiv.

”Får inte bli en belastning”

Vimarhems styrelseordförande Michael Svensson säger så här om det extrainkallade styrelsemötet.

– Det här går inte bli en fråga om att styrelsen har gjort fel eller en belastning för styrelsen. Vi har försökt att göra rätt. Nu får vi damma av den här frågan och gå vidare.

Hur var mötet?

– Vad ska en säga? Det var väl bra att alla fick säga lite om hur läget är och sedan får vi ta det utifrån det. Men vi har sagt att vi hänvisar alla kommentarer till Tomas Peterson. Han är koncernens man.

Kan du säga något om vad styrelsen lutar åt?

– Jag vill inte föregå styrelsemötet. Jag kan inte svara för de andra partierna, utan de får ha sina diskussioner inför mötet.

Anbudstiden har förlängts med 14 dagar. Ska upphandlingen avbrytas måste den göra det innan anbudstiden går ut, enligt Carolina Leijonram.

Dagens Vimmerby har sökt kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt