Annons:

Hon blir tillfällig vd efter Jan Erixon: ”Jättebra lösning”

Elisabeth Will blir tillförordnad vd efter Jan Erixon. En bra lösning, säger Magnus Danlid. Foto: Simon Henriksson

Hon blir tillfällig vd efter Jan Erixon: ”Jättebra lösning”

Efter nästan 30 år som vd för Vimarhem AB gjorde Jan Erixon sin sista arbetsdag på torsdagen. Nu är det kommunala bostadsbolaget på jakt efter en ny – men under tiden blir det en van medarbetare som tar över. Elisabeth Will, också med närmare 30 års erfarenhet, blir tillförordnad vd.
– Det känns som en vanlig dag på jobbet, säger hon.

Annons:

Elisabeth Will har varit förvaltningschef på Vimarhem, men tar sig nu an nya arbetsuppgifter. Hon blir tillförordnad vd under processen med att hitta en ny.

– Jag har jobbat här så länge att det känns som en vanlig dag på jobbet. Det enda jag inte har varit med på är egentligen hyresförhandlingar. Det blir väl mer möten, men jag har också haft mycket möten och är van i den här miljön också. Jag jobbade mycket med fastighetskontoret och upp mot kommunen på den tiden. Nu blir det att jobba mer övergripande och få mer insyn där, säger Elisabeth Will. 

Det fanns aldrig någon tvekan till att tacka ja, säger hon.

– Nej, inte alls. Jag har alltid jobbat från kommunen till bolaget och känner igen strukturen över hur det fungerar. Jag ser inte några problem med det, jag är inne i hanteringen med kommunalt tänkande men också med att vi är ett aktiebolag. 

"Glada att Elisabeth ställer upp"

Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) säger att Will och ledningsgruppen kommer att täcka upp under övergångsperioden tills en ny vd är på plats.

– Det är en jättebra lösning. Jag upplever att Vimarhem är ett bolag som är välskött och har varit välskött. Det är inga obehagliga överraskningar som dyker upp. Det finns stabilitet och det är jättenaturligt att det blir den här lösningen tills en mer permanent lösning kommer på plats. Vi är glada att Elisabeth ställer upp, säger han. 

Elisabeth Will är en av flera som har varit med nästan lika länge som Jan Erixon i bolaget.

– Det finns många med mycket kunskap och mycket erfarenhet. Det är bra att vi håller det, men det är också vitalt att få in nya krafter i bolaget. Vi har också anställt en del.

"Mycket att tillföra"

Efter att Roger Carlsson slutat som vd för det kommunala bolaget Vimmerby Energi- och Miljö AB anlitades en rekryteringsfirma. Ändå blev det Torbjörn Swahn, redan anställd i bolaget, som blev ny vd. 

Varken Elisabeth Will eller Magnus Danlid vill spekulera kring om det kan bli likadant i det här fallet.

– Vi vill ha in många sökande och har en process att göra. I februari går ansökningstiden för tjänsten ut och därefter behöver vi tid på oss för intervjuer med de kandidater vi går vidare med, säger Magnus Danlid och fortsätter:

– Elisabeth ska vara vd tills vi har en permanent och det blir troligen fram till sommaren. Juridiskt måste vi ha en vd och har enats om att det här är en bra lösning. Det är inte lätt att ta in någon utifrån som inte vet hur det fungerar är. Elisabeth har varit med i många byggprocesser och har mycket att tillföra.

Will kan inte säga i dag om hon kommer söka tjänsten eller inte.

– Det blir en tid först att se hur det här är och hur det fungerat. Jag har inte bestämt mig, utan ska fundera på om jag ska söka eller inte.

"Handlar om processen"

Vimarhem har anlitat rekryteringsbolaget Unik Resurs för att hitta en ny vd. Förra ordföranden Michael Svensson (S) trodde att det skulle kosta cirka 200 000 kronor att ta fram en ny vd.

– Allt handlar om hur processen går framåt och hur uppsägningstider och så vidare ser ut, men framåt tidig vår borde vi ha kunnat bestämma oss för någon. En ny vd kan vi nog ha på plats till sommaren, säger Magnus Danlid.

Ännu har Vimarhem inte fått någon avstämning.

– Det är Unik Resurs som hanterar det här och de annonserar ut tjänsten via sina nätverk. Vi är inte inblandade i processen i det här läget.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en ny vd?

– Det är viktigt att en ny vd ser möjligheter i ett medelstort bolag som agerar i en kommun som Vimmerby. Det är viktigt att en ny vd ser möjligheter till utveckling, både i det bestånd vi har men också framåt. Vi har ambitionen att växa och att bli fler invånare. Då är det viktigt att jobba med hyresrätter. En ny vd ska också ha de kvalifikationer som är lämpliga, säger Danlid och fortsätter:

– Den tidigare vd:n satte sin prägel på verksamheten och den nya kommer också sätta sin prägel på verksamheten. Jag ser fram emot de kommande åren. 

"Satt sin prägel"

Han vill samtidigt passa på att hylla Jan Erixon för hans 30-åriga tid som vd för bolaget.

– Han har satt sin prägel på bostadspolitiken i Vimmerby och det är en period där det har hänt väldigt mycket. Styrelsen tillsammans med Jan har byggt, satsat och utvecklat. Han har både satsat på hyresrätter och LSS-boende. Det är nog närmast unikt med en vd i 30 år, säger Danlid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt