Annons:

BoKlok har fått bygglov – snart inleds jätteinvesteringen

Nästa år inleds jätteinvesteringen av BoKlok-fabriken i Gullringen, berättar vd:n Jonas Spangenberg. Foto: Pressbild/BoKlok

BoKlok har fått bygglov – snart inleds jätteinvesteringen

En kvarts miljard satsar Skanska på sin fabrik i Gullringen. Nästa år ska ombyggnationen av fabriken ta sin början.
– Planen är att vi ska vara klar med alla steg år 2021, säger vd:n Jonas Spangenberg.

Annons:

Det var i december förra året som nyheten kom att Skanska investerar 250 miljoner kronor i sin fabrik i Gullringen. Uppskattningen var att cirka 50 personer skulle nyanställas till följd av investeringen. 

Nu har BoKlok fått bygglov av miljö- och byggnadsnämnden och snart kan den stora investeringen inledas. 

– Vi har för avsikt att omvandla fabriken i Gullringen till en väldigt modern fabrik som är i framkant. Målsättningen är att öka vår kapacitet markant och över tid handlar det om en 50-procentig ökning. Det kommer ta några år innan vi är där, men det är ambitionen, säger Jonas Spangenberg, vd på BoKlok, till Dagens Vimmerby.

Fabriken ska moderniseras fram till 2021, enligt planen. Helt klart kan det vara om fyra till fem år, tror Spangenberg.

– Vi beräknar att det kommer ta två år att gradvis bygga om fabriken i olika steg. Hela tanken är att skapa en kraftigt moderniserad fabrik där vi kan öka effektiviteten och automatiseringsgraden ytterligare. Det handlar definitivt inte om att ta bort människor, men vi ska kunna göra väldigt många fler lägenheter utan att det blir alldeles för många fler människor. Vi vill kunna fortsätta bedriva vår fabrik med framgång och vara konkurrenskraftiga.

"Sker i fem steg"

Det optimala vore att stänga ned fabriken under ombyggnationen, men det går förstås inte.

– Det har vi inte råd med för vi behöver sälja lägenheter samtidigt, så det här kommer ske i fem steg där vi tar bit för bit. Vi ska kunna jobba på som vi gör i dag även under tiden som fabriken byggs om.

Under det första kvartalet 2019 påbörjas arbetet. 

– Det första vi gör då är att bygga en helt ny monteringshall, där lägenheterna blir lägenheter helt enkelt. När monteringshallen är klar kan vi ta bort den befintliga monteringshallen. Då kan vi ha en annan del där, så det här blir ett stegvis förfarande. Förhoppningsvis är alla stegen avklarade 2021 och sedan ska vi kunna gasa på allt fortare under några år, säger Jonas Spangenberg och fortsätter:

– Under tiden vi har inväntat bygglovet, så har vi parallellt gjort all projektering och tittat på alla maskinleverantör, men vi är inte helt färdiga med alla upphandlingar. Vi behöver ju ett bygglov i botten och det är skönt att vi har fått det nu.

"Fantastiskt"

I nuläget ligger BoKlok på 600-700 lägenheter om året i Gullringen. Efter ombyggnationen ska det bli över 1 000 lägenheter om året.

– Det ska vi kunna fortsätta med under tiden och därefter ska vi göra över 1 000 lägenheter, så det är stor skillnad. 

Hur har 2018 varit för er i Gullringen?

– Det kan förstås vara så att Gullringshus hade fler, det ska inte jag uttala mig om, men vi har aldrig byggt så många lägenheter som vi har gjort i år. Det ligger på ungefär 650 lägenheter och har aldrig producerat så många tidigare. Det är fantastiskt.

Ni märker inte av någon nedgång?

– Vi märker av att det är tuffare, men vi märker av det mycket mindre än de som bygger dyra lägenheter. Det gör att vi vågar stå fast vid att vi vill göra det. Behovet av schysta lägenheter till ett schyst pris kommer vara väldigt stort i många år framöver.

Cirka 230 anställda

Hur många nya jobb investeringen kan innebära går inte att säga helt. I vintras pratades det om 50 nya jobb.

– Det jag kan trycka på är att investeringen inte görs för att vi ska bli av med folk utan för att öka kapacitieten. Det kan glädjande nog bli så att vi behöver bli fler, men numerären kan jag inte säga. Gullringen är vår bas och det vill vi att det ska fortsätta att vara. Vi gör mycket för att arbetsplatsen ska bli säkrare, för att förbättra arbetsmiljön och få bättre ergonomi. Vi vill göra jobbet drägligare och med en modernare fabrik kanske det blir lättare.

BoKlok har cirka 230 anställda i Gullringen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt