Annons:

Manifestation för klimatet framför politikerna:

Många samlades för att manifestera för klimatet utanför Plenisalen. Foto: Simon Henriksson

Manifestation för klimatet framför politikerna: "Så himla bråttom"

Under flera månader har Ingvar Edlund från Locknevi stått utanför stadshuset och rådhuset. På måndagskvällen hade organisationen Vimmerbys Klimatstrejkare ställt sig utanför Plenisalen för att manifestera.
– Oavsett vilken politisk fråga det är behöver klimatet var högst upp, säger han.

Annons:

Ingvar Edlund har lagt otaliga timmar på att klimatstrejka i centrala Vimmerby varje fredag. Först var han ensam – men den senaste tiden har han haft alltfler personer som slutit upp jämte honom.

Den här måndagen valde han och tiotalet andra att klimatstrejka utanför Plenisalen i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

– Tanken från början var helt enkelt att stå här i samband med att det nya fullmäktige skulle sammanträda för första gången. Nu blev det inte så, men då tog vi den här kvällen i stället. Det är också så att på fredagar kommer inte alla politiker och går förbi mig, eftersom väldigt många är fritidspolitiker, säger Ingvar Edlund.

I en broschyr, som Vimmerbys Klimatstrejkare delade ut till poltikerna som passerade, tog de upp det de anser är viktigast med klimatfrågan.

– Det vi vill är att få fram klimatet högst upp oavsett vilken fråga det handlar om. Oavsett om man pratar om näringsliv, skola eller vad det än år så måste klimatet vara det man tänker på. "Just det, klimatet här då" måste man tänka.

Och så är det inte i dag?

– Nej, så är det inte, men det är det vi vill. För det är så himla bråttom. Det måste till en förvandling på varje plan och överallt. 

"En som inte velat lyssna"

Bland annat uppmanar de kommunen att sätta upp ett mål om att utsläppen ska minska med sju procent i kommunen fram till december 2019 och lika mycket under vart och ett av de kommande åren.

"Då kan vi fungera som en god förebild för andra kommuner och lokalsamhällen", skriver man.

På måndagskvällen fanns också politiker för Miljöpartiet, som inte längre representeras i kommunfullmäktige, med och manifesterade utanför Plenisalen.

– Hittills är det en som inte velat lyssna, men övriga verkar intresserade. Vi blev välkomnande av fullmäktiges ordförande, säger Ingvar Edlund.

Blir det fler sådana här aktiviteter framöver?

– Det tror jag, det här är nog inte sista gången. Vi kommer fortsätta att stå på fredagar och klimatstrejka och det kan bli annat vi gör också. Vi har blivit några till och det ökar långsamt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt