Annons:

Hyllningen till Vimmerbys klimatstrejkare:

Ingvar Edlund hyllades stort av vänsterpartisten Lars Johansson. Foto: Henrik Nestor/Arkiv

Hyllningen till Vimmerbys klimatstrejkare: "Vimmerbys Greta Thunberg"

Återigen var Ingvar Edlund, grundaren av Vimmerbys klimatstrejkare, i fullmäktige. Då hyllades han av vänsterpartisten Lars Johansson.
– Han är Vimmerbys Greta Thunberg, säger han.

Annons:

16-åriga Greta Thunberg har slagit en hel värld med häpnad för sin kamp för klimatet. Från att ensam ha klimatstrejkat utanför riksdagen har hon nu talat i EU-parlamentet, träffat påven och blivit nominerad till Nobels fredspris.

En som följt i hennes fotspår är Ingvar Edlund. Han har startat Vimmerbys klimatstrejkare och var återigen i kommunfullmäktige för att ställa en fråga under allmänhetens frågestund.

– Det surrar i min hjärna varje natt och jag vaknar alltid med ångest. Vår klimatstrejkargrupp är ett sätt att göra något. Vi är bara privatpersoner, vi tillhör ingen organisation eller parti. Vi är oroliga för den kris som är och jag vet att många av er är oroliga med mig, säger han.

Ingvar Edlund berättade att han mest fanns på plats för att sätta en blåslampa i baken på ledamöterna och ånyo påminna dem om att höja medvetenheten. Tidigare har han frågat kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) hur kommunen kan försöka göra något tillsammans. Han undrade om hon funderat något mer kring det och hur orolig hon är på en skala mellan ett och tio.

– Tack för att ni klimatstrejkar, det behövs och är viktigt. Vi ska alla hjälpas åt. Jag har inga givna svar på hur, det är en process och alla måste bidra, företag, föreningar, medborgare och kommunen. På en skala ligger jag på åtta. Jag är kraftfullt orolig, men har också hopp. Människan är det enda djuret som kan förändra sitt beteende utifrån fakta, så det finns hopp, svarade Nilsson Nachtweij (C).

"Vimmerbys Greta Thunberg"

Vänsterpartisten Lars Johansson valde att hylla Ingvar Edlund.

– Jag tycker Ingvar är blygsam. Han är Vimmerbys Greta Thunberg och stod först ensam och strejkade. Det är mycket bra jobbat av honom. Men vad tar kommunen för ansvar? I samband med fullmäktige har det hittills serverats kaffe i engångsplastmuggar och vi har haft plast runt mackorna. Vi har föreslagit att göra något åt detta och göra det mer miljövänligt. Jag ser att det till stor del är åtgärdat, men det vore ännu bättre med porslinsmuggar. Jag undrar om du vill fortsätta jobba för små, men viktiga förändringar? frågade han kommunalrådet.

– Vi har gett ett uppdrag, det gjorde vi på arbetsutskottet i tisdags. I första hand använda flergångsartiklar och i andra hand pappersmuggar. Det är åtgärdat nu och vi var enigt i AU. Vi har också gett uppdrag att organisera källsortering i caféterian. Det är bra om vi kan jobba tillsammans och när vi pratar händer det saker, sa Nilsson Nachtweij.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt