Annons:

Här är ICA-handlarna som det går bäst för i regionen – se listan här

Så bra gick det för regionens ICA-handlare förra året. Foto: Jessica Gow/Pressbild ICA

Här är ICA-handlarna som det går bäst för i regionen – se listan här

Många handlare tjänar mer än en börs-vd. Nu har Dagens Nyheter kartlagt resultaten för cirka 1 300 ICA-butiker över hela landet.
Vi har tittat närmare på hur det går för de regionala handlarna.

Annons:

Förra året blev utdelningen för landets ICA-handlare omkring 1,9 miljarder kronor. Ett stort antal handlare hade många miljoner i aktieutdelning.

Den totala vinsten är något lägre jämfört med tidigare, men det går fortsatt mycket bra för väldigt många ICA-handlare. Ungefär hälften av dem som DN har kartlagt har haft aktieutdelning och genomsnittet ligger på 3,4 miljoner kronor.

Jönköping går bäst

Ofta delar företagen vinsten med ICA Sverige AB, men för ett stort antal handlare med butiker som har stor försäljning blir det många miljoner i aktieutdelning från företagen, skriver Dagens Nyheter. 

Allra högst vinst före skatt hade ICA Maxi Stormarknad i Jönköping. Butiken omsatte drygt 640 miljoner kronor och hade en vinst före skatt på drygt 49,5 miljoner kronor. Näst bäst gick det för ICA Maxi Stormarknad i Göteborg. Företaget hade en omsättning på drygt 617 miljoner kronor och gjorde en vinst på knappt 47,5 miljoner kronor.

Tredje bäst i hela landet gick det för en annan ICA-butik i Göteborgsområdet. ICA Maxi Stormarknad i Västra Frölunda hade en omsättning på drygt 568 miljoner kronor och gjorde en vinst på knappt 40 miljoner kronor.

Över en halv miljard i omsättning

Vi har också tittat närmare på vilka ICA-butiker som det går bäst för i Kalmar län. Allra bäst går det för ICA Maxi Stormarknad i Kalmar. Företaget hade över en halv miljard i omsättning och gjorde en vinst före skatt på 24,7 miljoner kronor. 

Näst bäst gick det för ICA Maxi Stormarknad i Oskarshamn. Företaget hade en omsättning på 280 miljoner kronor och gjorde en vinst före skatt på 14,4 miljoner kronor. 

Tredje bäst gick det för ICA Kvantum i Färjestaden. Där var omsättningen 246 miljoner kronor och vinsten före skatt 12,7 miljoner kronor.

Först på fjärde plats kom en ICA-butik i vårt spridningsområde. Det handlar om ICA Maxi i Västervik. Omsättningen landade på 312 miljoner kronor och vinsten före skatt på 12,4 miljoner kronor. Det blev en utdelning till ägarna med 7,8 miljoner kronor.

Nästan 10 miljoner i vinst

I Vimmerby kommun är det ICA Kvantum som går bäst. Omsättningen var 212,5 miljoner kronor och vinsten före skatt landade på 9,5 miljoner kronor. Där finns det ingen uppgift om utdelning, enligt DN. 

I Hultsfreds kommun var det ICA Nära i Mörlunda som gick bäst. Företaget omsatte cirka 27 miljoner kronor och hade en vinst före skatt på 1,2 miljoner kronor. Inte heller där fanns det någon uppgift om utdelning till ägarna. 

Här nedan kan du se en tio-i-topplista för Vimmerby, Västervik och Hultsfred.

Fotnot: Det fanns inga uppgifter för ICA Supermarket i Vimmerby, enligt DN:s kartläggning.

Fakta

Här är de tio Icahandlare som går bäst i vår region: 

Butik Omsättning Vinst Utdelning
Ica Maxi Västervik 312 12,4 7,8
Ica Kvantum Vby 212,5 9,5 IU
Ica Supermarket Gamleby 97 1 0,5
Ica Nära Virserum 38,5 0,762 0,48
Ica Nära M-lund 33 1,3 0,95
Ica Nära Hultsfred 32,5 – 0,49 0,15
Ica Nära Mörlunda 27 1,2 IU
Ica Nära Södra Vi 14 0,758 0,4
Ica Nära Storebro 14 0,5 IU
Ica Nära Edsbruk 6,1 0,019 IU

 

Fotnot: Beloppen är miljoner kronor. IU = Ingen uppgift. Resultatet är innan vinstdelning till ICA och skatt. Siffrorna är hämtade från Dagens Nyheters granskning. Uppgifterna kommer från de senaste årsredovisningarna, företrädesvis för inkomståret 2017. Uppgifterna om utdelning kommer från ett uttag av data från Bolagsverket, och gäller år 2018.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt