Annons:

Kommunen riskerar miljonsmäll – ex-tidningsägarna har sagt upp hyresavtalet

Hyresavtalet har nu sagts upp av Vimmerby Tidnings tidigare ägare. Det gör att kommunen riskerar en miljonsmäll.

Kommunen riskerar miljonsmäll – ex-tidningsägarna har sagt upp hyresavtalet

Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening har sagt upp avtalet om fastigheten Typografen 1. Det gör att kommunen riskerar en miljonsmäll.
Det är Vimmerby Tidning som berättar att VTT sagt upp hyresavtalet.

Annons:

Det var 2007 som kommunfullmäktige tog beslut om ett 20-årigt hyresavtal med Vimmerby Tidning om Typografen 1. 

Hyresavtalet mellan Vimmerby Tidning och Vimmerby kommun skrevs när dåvarande VTT Grafiska ville bygga nytt (företaget såldes sedan till V-Tab) och gäller i 20 år. Vimmerby kommun hyr hela gamla VTT-fastigheten där tidningen tidigare trycktes. Fastigheten ägs av Vimmerby Tidning som hyr 2 000 av fastighetens 7 600 kvadratmeter med en uppsägningstid på nio månader.

Efter att Vimmerby Tidning köpts upp av NTM-koncernen i början av 2018 valde man också att lägga ned sitt eget tryckeri i Vimmerby. Nu säger också Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening upp avtalet. 

Uppsägningen innebär att kommunens hyreskostnad till de förra tidningsägarna ökar med 800 000 kronor om året. Däremot slipper kommunen att betala Vimmerby Tidning bruk av el, värme och vatten – vilket man har gjort ända sedan avtalet slöts år 2007. 

Lokalerna lämnas den 31 mars nästa år, skriver Vimmerby Tidning på fredagen.

"Räknade med en kris"

Hittar inte kommunen en ny hyresgäst riskerar kommunens förlust att bli omkring 6,5 miljoner kronor ytterligare fram till 2027. Såhär skrev Dagens Vimmerby om hyresavtalet i december 2016: 

"Totalt blir kommunens kostnad för att hyra industrifastigheten ungefär 40 miljoner kronor. Kostnaden skulle kunna bli ännu högre om Vimmerby Tidning bestämde sig för att lämna sina lokaler i fastigheten på 2 000 kvadratmeter." Det är alltså det senare som nu inträffat. 

– Redan när vi skrev avtalet räknade vi med att det kunde komma en kris i tidningsbranschen och att vi någon gång i framtiden kanske skulle tvingas lägga ner tryckeriet. Därför hyrde kommunen hela fastigheten och vi återhyrde med två års intervall. I dag har det besannats, vi har ingen verksamhet kvar i huset och flyttar nu ut, berättar Ingvar Bäckman som är fastighetsansvarig hos Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening, till Vimmerby Tidning.

– Det gällande avtalet är dyrt för oss, i synnerhet när vi inte har hyresgäster. Vi måste jobba hårt för att få in hyresgäster och detta är en prioriterad fråga hos utvecklingsavdelningen, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Om kommunen kan köpa fastigheten vill inte kommunalrådet kommentera.

– Att fastigheten var till salu visste jag inte om, så innan vi har stämt av internt kan jag egentligen inte kommentera det. Men vi är lyssnande och alltid intresserade av att diskutera, så jag ser fram emot samtal om detta, säger hon till Vimmerby Tidning.

Här kan du läsa en granskande artikel om avtalet som Dagens Vimmerby publicerade i december 2016. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt