Annons:

TOMTEN KAN KOSTA KOMMUNEN MER ÄN 60 MILJONER

Kommunens köp av en snart nedlagd bilhandel kan kosta skattebetalarna över 60 miljoner. Foto: Linus Johansson

TOMTEN KAN KOSTA KOMMUNEN MER ÄN 60 MILJONER

Vimmerby kommun köpte Karlbergstomten för tolv miljoner kronor. I köpavtalet med dåvarande AB Karlbergs Bilaffär fanns ett krav på ett hyresavtal mellan kommunen och Vimmerby Tidning. Hyresavtalet är värt cirka 40 miljoner kronor för mediakoncernen.
Nu kan tomten behöva saneras för cirka sju miljoner – och det finns ännu inget beslut om vad kommunen ska göra med tomten.

Annons:

Den 21 december 2008 kom Vimmerby kommun överens med AB Karlbergs Bilaffär om ett köp av den så kallade Karlbergstomten, 21 149 kvadratmeter stor, för 12 miljoner kronor.

Förra helgen berättade Dagens Vimmerby att marken kan behöva saneras för sju miljoner kronor. Bland annat har man hittat arsenik, kvicksilver och bly i marken samt klorerade lösningsmedel som beskrivs som flyktiga och tunga.

Kommunen har begärt en ”second opinion” av den senaste markundersökningen och avser att utreda föroreningarna ytterligare. De två undersökningar som gjorts sedan köpet har kostat skattebetalarna 408 000 kronor. 

14 gånger så mycket 

I den miljötekniska undersökning som gjordes inför köpet konstaterades brister – men det fanns ingen uppskattning av vad saneringen skulle kosta i rapporten. I köpavtalet har en uppskattning gjorts till en halv miljon kronor. Nuvarande tjänstemän hittar inget underlag till den siffran. 

Facit kan alltså bli 14 gånger så mycket.

I köpavtalet står det att ”köparen är medveten om att miljöskada föreligger” och att köparen avstår från alla anspråk mot ”säljaren på grund av fel eller brister” i fastigheten med ”bindande verkan”.

Hyrde stor industrilokal 

För att försäljningen skulle gå i lås var ytterligare en part inblandad. Både Vimmerby kommun och AB Karlbergs Bilaffär var förpliktigade att skriva hyresavtal med Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening, som är Swepresskoncernens moderbolag.

Hyresavtalen skulle vara undertecknade senast 30 juni 2009 – men redan den 1 mars april 2007 ingick kommunen ett hyresavtal med Vimmerby Tidning. Skälet var att dåvarande VTT Grafiska ville bygga nytt (det som blev nuvarande V-Tab) och hade ett hyresavtal med Vimmerby Tidning. 

Avtalet mellan Vimmerby kommun och Vimmerby Tidning innebär att kommunen hyr Vimmerbys Tidnings fastighet Typografen 1, där Vimmerby Tidning haft och har sitt tryckeri. Industrilokalen är på 7 600 kvadratmeter och VT nyttjar 2 000 av dem enligt avtalet. Fastigheten är även kallad VTT-fastigheten.

Över 40 miljoner

Hyresavtalet gäller från den 1 mars 2007 och 20 år framöver. Priset per kvadratmeter låg på 241 kronor per kvadratmeter och år fram till 1 april 2010 och därefter på 400 kronor per kvadratmeter, plus indexförändring.

Totalt blir kommunens kostnad för att hyra industrifastigheten ungefär 40 miljoner kronor. Kostnaden skulle kunna bli ännu högre om Vimmerby Tidning bestämde sig för att lämna sina lokaler i fastigheten på 2 000 kvadratmeter. Tidningens uppsägningstid är nio månader.

Vad slutnotan blir för hyresavtalet, och därmed hela Karlbergsaffären, avgörs förstås av vilka intäkter som kommer in för in för fastigheten. Ytterligare en mindre del av fastigheten, uppskattningsvis 500 kvadratmeter, var uthyrd när hyresavtalet skrevs under och är det fortfarande.

Dagens Vimmerby har begärt ut kommunens intäkter och utgifter för fastigheten sedan hyresavtalet vann laga kraft och hoppas kunna återkomma med de faktiska siffrorna under det långa avtalets första nio år så fort som möjligt. 

 Skattebetalarna pröjsar elen

Ska kommunen sanera Karlbergstomten för sju miljoner kronor kan kostnaden för affären passera 60 miljoner; sju miljoner för sanering, tolv miljoner för köpet och så de cirka 40 miljonerna i hyra till Vimmerby Tidning.

I den beräkningen ingår inte kommunens löpande intäkter och kostnader för fastigheterna.

Enligt fastighetschefen Rolf Johansson ligger driften för Karlbergsfastigheten på cirka 300 000 kronor per år.

När det gäller VTT-fastigheten har DV ännu inte kunnat ta del av den årliga driftskostnaden, men enligt avtalet ska kommunen dela kostnaderna för snöröjning, sandning och sopning med Vimmerby Tidning samt ensamt bekosta kostnader för el, värme och vatten.

Fotnot: Vimmerby Tidning ekonomisk förening sålde Swepress-koncernen till NTM i början av 2018. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt