Annons:

POLISMÖRDAREN SOM SITTER I VÄSTERVIK VILL FÅ TIDSBESTÄMT STRAFF

Foto: Pixabay

POLISMÖRDAREN SOM SITTER I VÄSTERVIK VILL FÅ TIDSBESTÄMT STRAFF

1999 rånade Tony Olsson tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson Östgöta Enskilda Bank i Kisa. Kort senare var han med och dödade två polismän i Malexander.
Nu vill han – återigen – ha sitt straff tidsbestämt.

Annons:

Det var i maj 1999 som Tony Olsson (numera Byström) rånade banken i Kisa tillsammans med sina två kumpaner. När de försökte fly efter rånet mördade de två polismän i Malexander. 

Händelsen skakade om Sverige – och Tony Olsson dömdes samma år till livstids fängelse för mord, försök till mord och grovt rån.

Polismördaren har försökt att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff tidigare, men nekats.

2017 överklagade Tony Olsson Örebro tingsrätts beslut till Göta hovrätt. Han hänvisade till att Mattias Flink, som dömdes för sju mord, fått sitt straff omvandlat till fängelse i 30 år. 

Men hovrätten menade att frågan om omvandling av livstidsstraffet är för tidigt väckt.

Sitter i Västervik

Hovrätten konstaterade att Tony Olsson har avtjänat mer än 18 år av sitt livstidsstraff, men att han under den tiden endast har beviljats bevakade permissioner. Olsson har med andra ord inte prövats i friare miljöer och han måste gradvis få möjlighet att leva ett vanligt liv innan ett tidsbestämt straff kan bli aktuellt.

Domstolen ansåg att de brott han dömts för har ett straffvärde som klart överstiger 30 års fängelse. 

Nu försöker Tony Olsson, som för närvarande avtjänar sitt straff på anstalten i Västervik, få livstidsstraffet tidsbestämt igen. Han vill att advokat Björn Hurtig, som bistått honom tidigare, ska företräda honom i den kommande processen.

Både Jackie Arklöv och Andreas Axelsson har tidigare nekats tidsbestämda straff.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt